‘Vierde operator zal Belgische telecomprijzen verhogen’

5G antennes

De komst van een vierde mobiele operator zal de prijzen voor mobiele abonnementen niet drukken maar net verhogen. Dat denkt de CEO van Orange België, die daarvoor voorbeelden uit het buitenland aanhaalt.

“Wij zijn voor concurrentie op de mobiele markt, maar er zijn al andere telecomoperatoren”, vertelt Michael Trabbia, CEO van Orange België, aan Techzine. Trabbia hekelt het uitstel van de 5G-veiling en vreest dat de komst van een vierde operator in de marge van die veiling nefast zal zijn voor de competitiviteit van het Belgische mobiele telecomlandschap.

Geen scherpere prijzen

“Vandaag betalen klanten voor het onderhoud van drie fysieke netwerken. Met dezelfde klantenbasis aan dezelfde prijzen een vierde netwerk betalen, is gewoon niet haalbaar. Er is geen ruimte in de markt voor vier spelers.” Trabbia verwijst onder andere naar Nederland, waar er wordt gewerkt aan een evolutie van vier operatoren naar drie.

Het idee dat een competitieve markt met vier spelers tot scherpere prijzen zal leiden, met bijvoorbeeld gratis abonnementen of volwaardige formules aan een bodemtarief van vijf euro, vindt de CEO niet realistisch. “Andere providers in het buitenland hebben zoiets al geprobeerd. Kijk naar Iliad in Frankrijk en Italië. Dat zit in moeilijkheden en moet zijn prijzen verhogen. Een dergelijke aanpak is erop gericht om klanten binnen te halen met een scherp aanbod, om vervolgens prijzen te doen stijgen. Bovendien ontbreekt het kapitaal om voldoende investeringen te doen in het netwerk.”

Concurrentie genoeg

Bij onze zuiderburen, waar de markt veel groter is, ziet Trabbia een beeld van een toekomst met vier operatoren: “In Frankrijk heeft slechts één van de vier netwerkuitbaters effectief een positieve cashflow.” Hij ziet de komst van een vierde mobiele speler dan ook als een risico, zowel voor de consument als de hele Belgische economie. “Bovendien is er al heel wat concurrentie op de mobiele markt in de vorm van MVNO’s”, aldus de CEO, die benadrukt dat het wel belangrijk is om de netwerken open te stellen voor andere spelers.

 

“Er is al heel wat concurrentie op de mobiele markt in de vorm van MVNO’s.”

 

Toch lijkt er wel degelijk interesse te bestaan om in de markt te stappen. Zo gaf Cegeka vandaag nog te kennen dat het in een consortium met andere partijen wil stappen om zo 5G te gaan aanbieden. Citymesh, dat door een gelukkig toeval al een deel van het 5G-spectrum in handen heeft, denkt dan weer wel dat de markt te verzadigd is om nog in te stappen.

Meer capaciteit

Michael Trabbia is niet te spreken over het verloop van de 5G-implementatie in ons land. “Momenteel staat het haast vast dat de frequenties niet meer in 2019 geveild zullen worden. We hebben nochtans nieuwe frequenties nodig om aan de vraag te blijven voldoen. Tegen dit tempo is de huidige beschikbare bandbreedte binnenkort verzadigd. We hebben de 5G-frequenties nodig om voldoende capaciteit te blijven leveren.”

Gerelateerd: Cegeka wil meebieden op 5G-frequenties

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home