JPMorgan ontwikkelt cryptomunt gekoppeld aan de dollar

JPMorgan werkt aan JPM Coin: een munt die draait om een private variatie van Ethereum, en op het vlak van waarde gekoppeld is aan de dollar.

Investeringsbank JPMorgan Chase & Co lanceert binnenkort een eigen cryptomunt: de JPM Coin. De waarde van de munt zal rechtstreeks gekoppeld zijn aan de dollar. JPM Coin moet grote internationale transacties tussen bedrijven vereenvoudigen. De munt is dus geen alternatief voor Bitcoin, maar een technologische oplossing die complexe en vaak trage betalingen moet versnellen.

Met JPM Coin trekt JPMorgan ten strijde tegen Swift. Swift regelt het internationale betaalverkeer, maar betalingen over land- en muntgrenzen heen hebben al snel meer dan een dag nodig om goedgekeurd te raken. JPM Coin moet eenzelfde zekerheid bieden, maar transacties in seconden verwerken.

Quorum

De munt is gebouwd op de Quorum-blockchain. Quorum is een variatie op Ethereum geschikt voor toepassingen op enterprise-niveau. Waar Ethereum een open blockchain is, waar iedereen applicaties op kan bouwen en waarvan iedereen de inhoud kan zien, is Quorum een private ketting. Contracten in de blockchain zijn versleuteld, en enkel leesbaar door de betrokken partijen. Bovendien kan niet iedereen zomaar deelnemen: alleen betrouwbare partijen mogen instappen.

Dat betekent dat het vertrouwen binnen de Quorum-blockchain groter is, wat de hele werking van de ketting dan weer vereenvoudigd. Omdat het inherente wantrouwen veel kleiner is, en hackers zich niet zomaar toegang kunnen verschaffen tot de blockchain, is er geen tijdrovende en energievretende ‘proof of work’ nodig om data aan de ketting toe te voegen. Consolidatie gebeurt door middel van eenvoudige meerderheidsbeslissingen door alle deelnemende partijen. Dat zorgt er voor dat Quorum en dus JPM Coin gemakkelijk honderden transacties per seconde kan verwerken, waar dat er bij Ethereum slechts tientallen zijn.

Bedenkelijke meerwaarde

Op het eerste zicht is het eenvoudig om nut te zien in JPM Coin. De munt kan complexe transacties eenvoudiger en sneller maken, en is niet gekoppeld aan de intussen gestorven hype rond traditionele cryptomunten. Langs de andere kant stellen we ons enkele vragen bij het nut van blockchaintechnologie in een vertrouwde omgeving, waar de bank nog steeds beslist wie toegang krijgt en wie niet. Blockchaintechnologie moet net centralisatie tegen gaan. In dit geval lijkt de meerwaarde tegenover een betrouwbare centrale database op een server niet zo groot.

Gerelateerd: Waarom je ook in 2019 nog moet wakker liggen van blockchain

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home