IT-uitgaven vertragen maar blijven hoog

geld

CIO’s herbekijken IT-uitgaven en mikken op kleinere investeringen. Dat blijkt uit twee onderzoeken. Toch blijven de uitgaven aan de hoge kant.

Inflatie, de vrees voor recessie en beperkte beschikbaarheid van componenten zorgt ervoor dat CIO’s herbekijken hoeveel geld ze het komende jaar willen investeren. Eind vorig jaar bleek uit onderzoek van Enterprise Technology Research (ETR) dat CIO’s hun uitgaven met acht procent wilden laten toenemen. Vandaag stagneert die geplande groei op 5,5 procent.

Nog steeds groei

Dat is een duidelijke daling, maar toont tegelijkertijd aan dat zelfs in complexe economische tijden er nog ruimte is om groei in IT gaande te houden. Dat komt voor een stuk omdat investeringen in IT-projecten zoals automatisering efficiëntie en dus besparingen in andere domeinen met zich meebrengen.

lees ook

6 IT-investeringen die je moet vermijden

In een bevraging van 1.100 CIO’s vroeg ETR ook hoeveel van hen projecten vandaag versnellen en hoeveel net vertragen of bevriezen. Waar versnelling de norm was, groeien de twee nu naar elkaar toe. Vergeleken met het pre-covid-tijdperk blijft het echter goed gaan.

Cloudrekening onder de loep

Onderzoek van Wanclouds bevestigt de trend. Daaruit blijkt dat 81 procent van de IT-leidinggevenden de uitgaven aan cloud moeten bevriezen of zelfs inperken. Voor 39 procent van de bevraagden is een status quo voldoende, maar 28 procent wil toch een klein beetje besparen. Achttien procent mikt wel nog steeds op groei.

Dit onderzoek is kleiner dan dat van ETR en betreft slechts de meningen van 500 beslissingmakers in de VS, maar het illustreert dat het ongeremd uitgeven aan IT toch zeker een dip kent. De ETR-enquête bevestigt dat de cloud kop van jut is. 20 procent van de bevraagden wil hun cloudrekening optimaliseren door grondig te kijken naar wat ze nu precies consumeren.

lees ook

Sloop geen silo’s om er nieuwe te bouwen: de gevaren van multicloud

45 procent van de bevraagden wil maandelijkse kosten in het algemeen verminderen, onder andere door inefficiënties zoals ongebruikte licenties bloot te leggen. Dat cijfert toont aan dat CIO’s alsmaar meer beseffen dat de cloud wel handig maar niet noodzakelijk voordelig is wanneer de nodige zichtbaarheid ontbreekt.

Tot slot is er ook niet nieuws. Het is niet omdat de uitgaven minder stijgen, dat cybersecurity opnieuw een bank naar achteren moet. Beveiliging blijft een topprioriteit, boven data-analytics en cloudmigratie.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home