Intel stopt AI-extensies in toekomstige chips, maar geen AVX-512

Intel

Intel voorziet AI- en ML-instructiesets in zijn toekomstige processors. Daarmee wil het de populariteit van dergelijke workloads breder ondersteunen, al blijft AVX-512 wel weggelegd voor duurdere professionele chips.

Intel zal Arrow Lake en Lunar Lake voorzien van ondersteuning voor verschillende instructiesets die betrekking hebben op AI en machine learning. Die maken het mogelijk om code voor dergelijke workloads extra efficiënt uit te voeren. Concreet plant Intel de integratie AVX-VNNI-INT16, SHA512, SM3, en SM4. AVX-VNNI zorgt er bijvoorbeeld voor dat de CPU instructies die te maken hebben met neurale netwerken efficiënter kan verwerken.

AI in de CPU

Intel moet een beetje achtervolgen wat AI in CPU’s betreft. Met de lancering van Ryzen Pro 7040 Mobile startte AMD met de integratie van een AI-component in zijn CPU’s. Die zal AI-workloads accelereren. Daarvoor werkt AMD samen met onder andere Microsoft, met de ambitie om bijvoorbeeld verschillende videotaken zoals achtergrondvervaging efficiënter uit te voeren. Intel wil dat zijn chips die capaciteiten ook krijgen en de introductie van relevante instructiesets maakt deel uit van die ambitie.

Opvallend genoeg blijft AVX-512 de grote afwezige. Met Alder Lake verwijderde Intel ondersteuning daarvoor, hoewel Intel nota bene aan de wieg stond van de instructieset. De fabrikant kiest er sinds enkele jaren echter voor om compatibiliteit enkel te voorzien voor duurdere chips voor workstations, zodat klanten een premium moeten betalen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home