Intel ontvangt subsidie voor nieuwe chipfabriek in Israël

intel

Intel breidt zijn productiecapaciteiten in Israël fors uit en ontvangt daarvoor een subsidie van 3,2 miljard dollar van de Israëlische overheid.

Intel bevestigt de bouw van een nieuwe chipfabriek in Israël aan Reuters. ‘Fab 38’ zal komen te liggen in Kiryat Gat, een stad ten zuiden van Tel Aviv, en moet tegen 2028 operationeel zijn. De totale kostprijs van de fabriek zal maar liefst 25 miljard dollar bedragen.

lees ook

Intel blijft geloven in wet van Moore, maar geeft toe dat ze vertraagt

De Israëlische regering steekt mee zijn duit in het zakje en kent Intel een subsidie ter waarde van 3,2 miljard dollar toe. Ter compensatie ziet Intel zijn belastingen wel verhogen van vijf procent tot 7,5 procent. Volgens Reuters koos Intel daar zelf voor om een hoger bedrag te kunnen ontvangen. Het normale belastingtarief in Israël is 23 procent, dus Intel mag nog steeds op een gunstig tarief rekenen.

The show must go on

De timing van de aankondiging zal ongetwijfeld voer voor discussie geven. De oorlog in Gaza woedt ongenadig verder en de locatie van de nieuwe fabriek ligt, bij wijze van spreken, op een steenworp van het oorlogsgebied. Intel heeft echter al jaren een sterke aanwezigheid in Israël en telt er 12.000 medewerkers. Dat is een kleine tien procent van het totale werknemersbestand wereldwijd.

De chipfabrikant is volop aan het bouwen om zijn torenhoge ambities waar te maken. CEO Pat Gelsinger wil van Intel opnieuw de grootse chipfabrikant maken en heeft daar grote middelen voor over. Intel is op verschillende continenten nieuwe sites aan het neerzetten: naast Israël komen er ook nieuwe fabrieken in de Verenigde Staten en Duitsland, al kent die laatste een moeizame start door gebakkelei met de overheid over subsidies. Intel wil niet alleen zijn eigen chipproductie optrekken, maar wil ook chips voor andere partijen bakken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home