Intel-CEO: ‘Nvidia heeft geluk gehad’

Intel-CEO Pat Gelsinger schrijft de dominante AI-positie van Nvidia af als uitzonderlijk geluk. Bij Nvidia wijzen ze dan weer op het gebrek aan visie bij Intel.

In een interview bij het prestigieuze MIT in de VS heeft Intel-CEO Pat Gelsinger het succes van Nvidia toegeschreven aan geluk. Nvidia-CEO Jensen Huang heeft “uitzonderlijk veel geluk gehad”, merkt Gelsinger op. Als Intel een decennium geleden zijn Larrabee-project niet had opgegeven, had het volgens de CEO even veel geluk kunnen oogsten. Larrabee omvatte in 2009 de (eerste) poging van Intel om door te breken in de GPU-markt, maar daar is nooit veel van gekomen.

Op een bepaalde manier heeft Gelsinger een punt: Nvidia was het juiste bedrijf op het juiste moment. Het zat Huang en de zijnen mee dat GPU’s voor grafische toepassingen zich ook goed lenen voor ML- en AI-workloads. Toch gaat hij wel erg kort door de bocht. Huang heeft immers de mogelijkheden van z’n GPU’s gezien ruim voor er sprake was van een AI-hype. Nvidia heeft dan sterk ingezet op professionele (AI)-GPU’s naast wat destijds zijn core business was: gaming. Krachtige accelerators die deep learning ondersteunen, rolden al jaren voor de generatieve AI-hype van de band.

Geluk of visie?

Het geluk van Huang zit er dus in dat Nvidia met z’n GPU’s al heel wat expertise in handen had om vlot te pivoteren richting AI. De rest als ‘buitengewone chance’ afdoen, is een beetje beperkend. Nvidia zag de mogelijkheden in de markt heel snel, en de CEO had het lef om er sterk op in te zetten. Intel van zijn kant heeft in die periode vooral aangemodderd en gesukkeld met de migratie naar 10 nm voor zijn CPU’s. Het heeft de AI-trein aan zich laten passeren, net als de mobiele trein daarvoor.

Dat merkt ook Bryan Catanzaro, VP van Applied Deep Learning Research bij Nvidia op. Volgens hem ontbrak het Intel aan visie en uitvoering om projecten zoals Larrabee tot een goed einde te brengen.

Dat kan Gelsinger niet echt verweten worden. Hij merkt op dat Larrabee werd afgevoerd nadat hij zelf uit de rol van CEO was verdwenen. Dat is volgens Gelsinger een grote vergissing geweest. Hij geeft ook toe dat Intel sinds zijn vertrek niet noodzakelijk allemaal juiste keuzes heeft gemaakt. De CEO merkt nog op dat Nvidia aanvankelijk niet stond te springen om AI te omarmen.

Intel en Gelsinger lijken een eindejaarsvendetta tegen Nvidia te zijn gestart. Eerder liet Gelsinger immers al optekenen dat de hele markt uit is op de eliminatie van CUDA.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home