China loopt tien jaar achter in AI-race vanwege handelsrestricties

Volgens Intel-CEO Gelsinger hebben de opgelegde handelsrestricties voor China grote gevolgen, en zullen ze de kloof met de mondiale chipindustrie in de nabije toekomst niet kunnen dichten.

Intel is momenteel de grootste chipfabrikant ter wereld op basis van omzet. De CEO van het bedrijf, Gelsinger, zegt dat China een achterstand van tien jaar zal oplopen vanwege de opgelegde sancties. De VS en China zitten al langere tijd in een chip-conflict waardoor de ene wraakactie na de andere zich volgt. De restricties voor China zullen ervoor zorgen dat de kloof met de mondiale chipindustrie alleen maar groter wordt.  

Aanhoudende chip-oorlog

Er heerst al lange tijd een chip-conflict tussen de VS en China, die vermoedelijk politiek en economisch getint is. De VS wil China absoluut uit de AI-race houden en legde restricties op de export van GPU’s naar China. Ondanks de handelsrestricties bleef Nvidia toch GPU’s verkopen in China. 

lees ook

VS beperken uitvoer van krachtige Nvidia-GPU’s naar Rusland en China

Na de opgelegde restricties reageerde China met een wraakactie waarmee het land restricties legde op de export van twee metalen die noodzakelijk zijn voor de productie van GPU’s. De chipoorlog is dus nog niet gestreden. Ook landen als Japen en Nederland hebben China restricties opgelegd.  

Mondiale industrie

Volgens Intel-CEO Gelsinger zouden deze sancties voor China ertoe leiden dat het land zal achterblijven op de ontwikkeling van chips. China zal in eigen land nog ontwikkelingen blijven doorvoeren in de chipindustrie, maar de kloof met de mondiale industrie zal moeilijk te dichten zijn.  

Moderne halfgeleiderprocestechnologieën vereisen een gezamenlijke, mondiale inspanning, fundamenteel onderzoek en honderden miljarden dollars voor onderzoek en ontwikkeling. De vraag is of China dit alleen zal kunnen afhandelen. Op het moment dat China volledig afgeschermd wordt van geavanceerde tools en technologieën voor chipproductie, kunnen de chipbedrijven nog proberen om apparatuur te kopiëren om zo de kloof met de mondiale industrie te dichten.   

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home