Gelsinger maakt van Intel opnieuw ’s werelds grootste chipboer

Intel is opnieuw de grootste chipfabrikant ter wereld op basis van omzet. Samsung nam de kroon enkele jaren geleden af, maar moet ze nu teruggeven.

Intel is de grootste chipfabrikant ter wereld. Dat stelt Gartner op basis van omzetcijfers voor 2023. Intel draaide een omzet van 48,7 miljard dollar, Samsung zit met 39,9 miljard dollar op een verre tweede plaats. Dat is belangrijk: Intel was jarenlang de grootste chipbouwer, maar onder het bewind van Brian Krzanich en later Bob Swan verloor de processorspecialist heel wat furore. In 2022 was Samsung voor het eerst de grootste semiconductorfabrikant ter wereld.

Huidig CEO Pat Gelsinger beloofde de neerwaartse trend te keren, en lijkt daar goed in te slagen. Dit jaar is Intel opnieuw de grootste, en dat in een uitdagende markt. De semiconductormarkt zakte immers in elkaar naar een totale omzet van 533 miljard dollar: 11,1 procent minder dan de 599 miljard dollar in 2022.

Klappen voor het geheugensegment

Intel claimt zo de leiderspositie doordat z’n omzet minder krimpt (16,7 procent) dan die van Samsung (37,5 procent). Dat komt voor een stuk omdat Intel vooral CPU’s maakt, en Samsung vooral geheugenchips. De geheugenmarkt kreeg het afgelopen jaar heel harde klappen. Dat segment kromp met 37 procent in 2023. De vraag naar andere chips (CPU’s, modems…) daalde maar met drie procent. Intel heeft nu 9,7 procent van de markt in handen, tegenover 7,5 procent voor Samsung.

Op plaats drie komt Qualcomm, gevolgd door Broadcom, Nvidia en SK Hynix. AMD staat pas op een zevende plaats met 4,2 procent marktaandeel en een omzet van 22,3 miljard dollar. De grote Intel-concurrent kon de schade echter goed beperken en verloor maar 5,6 procent omzet vergeleken met 2022.

Nvidia groeit als kool

Er is maar één grote winnaar in 2023, en dat is Nvidia. Chipdesigner stond vorig jaar nog op de twaalfde plaats en draait nu op plaats vijf een omzet van 23,9 miljard dollar; 56 procent meer dan vorig jaar. Waar een teveel aan voorraad het geheugensegment partten speelde, zag Nvidia dankzij de honger naar AI-hardware de schatkist flink aandikken.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home