‘Intel bereid afsplitsing fabs voor via joint venture met TSMC’

‘Intel bereid afsplitsing fabs voor via joint venture met TSMC’

Intel en TSMC zijn overeengekomen een joint venture te starten in de VS. De nieuwe organisatie zou minstens een deel van de fabrieken van Intel overnemen.

Intel zou een voorwaardelijke overeenkomst gesloten hebben met TSMC voor de oprichting van een joint venture in de VS. Die nieuwe onderneming zou de controle krijgen over minstens een deel van de chipfabrieken van Intel. Dat weet The Information op gezag van anonieme bronnen. Het nieuws zou transformatief zijn voor Intel, maar werd nog nergens officieel bevestigd.

Geen volledige verkoop

Volgens de overeenkomst zou het Taiwanese TSMC 20 procent eigendom krijgen van de joint venture. Of Intel de andere 80 procent in handen zal houden, is onbekend. Intel moet in principe minstens een meerderheidsparticipatie behouden, aangezien dat één van de voorwaarden was voor 7,9 miljard dollar aan Amerikaanse subsidies.

De Amerikaanse overheid zou zich stevig gemoeid hebben met de deal. De VS zien de instabiliteit binnen Intel met lede ogen aan, en denken dat de afsplitsing van de fabrieken een positieve impact zal hebben op zowel het bedrijf, als de zekerheid van geavanceerde chipproductie op Amerikaanse bodem.

Intel is de laatste grote chipfabrikant met verticale integratie: geen andere partij bouwt én ontwikkelt nog zelf chips. Nvidia en AMD zijn bijvoorbeeld chipdesigners, TSMC een chipbouwer. AMD splitste zijn fabricage-divisie meer dan een decennium geleden al af, waarna die uitgroeide tot het bedrijf dat vandaag GlobalFoundries heet.

Gelsinger

Tijdens de passage van Pat Gelsinger als CEO van Intel wilde die van de fabricagebusiness een afzonderlijke afdeling maken. Hij organiseerde de fabrieken onder de Intel Foundry-divisie, en stelde ze open voor externe klanten. Een gedeeltelijke afsplitsing is een logische volgende stap in dat verhaal.

Het is onduidelijk wat TSMC op dit moment precies kan met de fabrieken van Intel. Chipfabrieken zijn immers heel gespecialiseerde faciliteiten. Wie een chip ontwikkelt, moet redelijk snel beslissen in welke fabriek en met welk proces die gebakken zal worden. Een deel van het designproces gebeurt immers op maat van de systemen van de producent. Intel en TSMC hanteren andere processen en mechanismen. Het is dus niet zo dat TSMC plots designs van een eigen klant in een Intel-fabriek kan produceren.

In afwachting van de officiële bevestiging, blijven details schaars. Klopt het nieuws, dan zou het een enorme stap betekenen voor Intel. Het bedrijf zou zich dan verder kunnen toespitsen op de ontwikkeling van geavanceerde CPU’s, zonder ook helemaal verantwoordelijk te zijn voor de investeringen in de innovatie van de eigen fabrieken.