Intel, AMD en Arm lanceren standaard voor chiplets zonder Nvidia en Apple

chiplet chip

Een consortium onder leiding van Intel werkt aan een standaard voor het gebruik van chiplets op chips. Daarmee wordt het eenvoudiger om chips samen te stellen en krijgen ook kleinere bedrijven sneller toegang tot de markt.

De Universal Chiplet Interconnect Express, UCIe voor de vrienden, is een standaard voor communicatie tussen verschillende chiplets op een microchip. Versie 1.0 van de standaard werd grotendeels door Intel ontwikkeld, dat UCIe vervolgens aan een consortium schonk. Daarin zitten onder andere AMD, Arm, Qualcomm, TSMC, Samsung en Microsoft.

Standaardtaal

UCIe moet standaardiseren hoe verschillende chiplets met elkaar praten. De standaard is gebaseerd op PCIe en Compute Express Link (CXL). Chiplets zijn kleine bouwstenen voor een chip die samen een groter geheel vormen. AMD zet bijvoorbeeld erg in op chiplets door niet één monolithische chip met 32 kernen te maken, maar in de plaats daarvan vier chiplets met acht kernen te combineren. De aanpak maakt het verder mogelijk om CPU-kernen met andere componenten zoals grafische chiplets of chiplets voor accelerators te combineren.

lees ook

Intel toont Sapphire Rapids-processor met chiplets en HBM

Met de open standaard willen de leden van het consortium het eenvoudiger maken om microchips uit chiplets op te bouwen. Bovendien moet de aanpak de toegangsdrempel tot de markt voor kleinere spelers naar omlaag halen. Wanneer zij kunnen rekenen op de UCIe-standaard, wordt het immers eenvoudiger om nieuwe chiplets te combineren met bestaande componenten.

Geen Nvidia

Eén bedrijf valt op door afwezigheid: Nvidia. Als specialist in grafische chips en accelerators is Nvidia nochtans een logische partij om in het verhaal te betrekken. Het is onduidelijk of de GPU-reus niet uitgenodigd is, dan wel zijn kat stuurde. Dat Apple niet wil meespelen, verrast minder. De initiële reactie van dat bedrijf tegenover een industriestandaard is doorgaans om zich om te draaien en zelf iets te ontwikkelen, haast uit principe.

Bedrijven die zelf geavanceerdere technologie hebben voor interconnects, kunnen die UCIe-compatibel maken. Dat is handig voor bijvoorbeeld AMD met zijn eigen Infinity Fabric. De volgende versies van UCIe zullen deelnemende bedrijven meer in tandem ontwikkelen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home