IDC voorspelt tien belangrijkste trends voor smart cities

China Shanghai smart city

Slimme steden zullen de komende jaren nieuwe digitale technologie omarmen voor meer efficiëntie, maar lopen tegelijkertijd een groter risico op cyberaanvallen. Dat voorspelt IDC in een nieuw rapport.

Analisten van IDC voorspellen dat smart cities wereldwijd goed zullen zijn voor 203 miljard aan investeringen in technologie tegen 2024. Het bureau ziet tien belangrijke trends voor de komende jaren in de domeinen van onder andere telecommunicatie , ordehandhaving en transportatie. De manier waarop slimme steden werken, zal volgens IDC drastisch veranderen. IDC voorspelt de volgende trends:

 • Slimme steden zullen net als bedrijven evolueren naar een hybride werkmodel waarbij digitale samenwerking en de cloud centraal staan. Tegen volgend jaar zal 45 procent van de smart cities die transformatie ingezet hebben.
 • Gemeenschappen zullen digital twins omarmen. Dat zijn digitale kopieën van de echte wereld die experts kunnen gebruiken om beleid uit te plannen. Gedetailleerde digitale weergaven doen zo dienst als simulaties. IDC verwacht dat 40 procent van de steden dergelijke praktijken zullen omarmen.
 • Evenveel steden zullen extra inzetten op digital tools zoals live video en gedeelde workflows om ordehandhaving te ondersteunen. Die aanpak moet voor een nieuw framework zorgen waarop de werking van de politie geënt is. Digitalisering moet in deze context helpen om minder urgente criminaliteit en problemen op te lossen.
 • 40 procent van de steden zal zijn openbaar vervoer hertekenen, onder andere onder impuls van de verliezen geleden door de pandemie. IDC voorspelt dat het belang van alternatieve vervoersmethoden zoals deelscooters en steps zal toenemen.
 • 75 procent van de slimme steden zal actief inzetten op het terugdringen van de digitale kloof tussen bewoners. Maatregelen moeten daar tegen 2025 resultaat opleveren.
 • 30 procent van de steden zal automatisering, IoT en AI inzetten om kritieke infrastructuur beter te beheren vanop afstand.
 • Tegen 2026 denkt IDC dat 20 procent van de diensten die steden aanbieden via een digitale of hybride weg geleverd zullen worden.
 • Steeds meer steden zullen mensen aannemen specifiek om te innoveren en digitaal te transformeren. Dat zal volgens IDC al tegen 2022 gebeuren.
 • De totale investeringen zullen zoals gezegd oplopen tot 203 miljard tegen 2024.
 • Tot slot ziet IDC ook één belangrijke risicofactor: de verregaande digitalisering zal er in 2021 al voor zorgen dat 20 procent van de IoT-toestellen uitgerold door lokale overheden te maken krijgen met ransomware. Dat kot vooral door de kwetsbaarheden in het IoT-ecosysteem.

De voorspellingen van IDC zijn erg generalistisch en bouwen voor een stuk verder op trends die vandaag al bezig zijn. Zo zien we bij ons al geruime tijd digitale dienstverlening in tal van steden en gemeenten. Andere innovaties zijn dan weer erg recent en worden zelfs in de bedrijfswereld nog niet breed omarmt. Denk aan de digitale tweelingen: een nuttige technologie maar een complexe omwille van de nauwkeurige simulatie van de werkelijkheid die ervoor nodig is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
 • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home