ICT’ers tekort in België groter dan ooit

Er zijn dubbel zoveel extra digitale experts nodig in België als tien jaar geleden. Uit cijfers van Agoria blijkt onder meer dat de Belgische economie dit jaar meer dan 16.000 ICT’ers nodig zal hebben. Dit tekort vormt een rem op de groei van bedrijven. In totaal telt België vandaag 200.000 ICT’ers, een aantal dat jaarlijks groeit met vier procent.

Alleen al in de pure techbedrijven zijn er 8.000 digitale experts nodig, vertelt een bericht op Tijd.be. Daarbij zijn de openstaande jobs voor andere technische profielen zoals ingenieurs, monteurs en onderhoudstechnici niet meegerekend. Volgens Agoria staan daar ook 15.000 vacatures momenteel open.

Dus wat zorgt voor het nijpende tekort? Volgens Patrick Slaets, hoofd data-analyse bij Agoria, zijn er meerdere oorzaken aan te wijzen. Zo zorgt de goed draaiende economie voor meer vacatures, naast de digitalisering en robotisering die gaande is. “In 2005 en 2006 was de conjunctuur nog beter dan vandaag en toen waren er ‘maar’ 10.000 ICT-vacatures,” aldus Slaets. “Vandaag is zowat elke sector doordrongen van technologie – denk aan blockchain, artificiële intelligentie, internet of things – en is er een duidelijke versnelling voelbaar.”

Proximus-topvrouw Dominique Leroy noemde tijdens de algemene vergadering van de telecomgroep aan De Tijd een andere oorzaak als de grootste bedreiging. Er zouden te weinig digitale profielen zijn om de vacatures te kunnen vullen. Leroy: “Proximus transformeert van een telecombedrijf naar een leverancier van digitale diensten. Dat vereist digitale vaardigheden. De scholen leveren te weinig van die profielen af.”

In verschillende sectoren werd de afgelopen tijd al aan de alarmbel getrokken over het tekort. Zo lieten Belgische voedingsbedrijven en havenbedrijven weten aan De Tijd dat ze met steeds meer open digitale vacatures komen te zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home