IBM aangeklaagd voor praktijken die aandelenkoers aantrekkelijker maakten

ibm

IBM wordt aangeklaagd door investeerders voor enkele opvallende praktijken. Geld zou intern geroteerd worden om aandelenkoersen kunstmatig de hoogte in te duwen.

Onder het beleid van Ginni Rometty zou IBM heel wat mispeuterd hebben. Investeerders stapten naar de Federale rechtbank van New York en beweren dat de aandelenkoers kunstmatig de hoogte in werd geduwd en aandeelhouders misleidde door inkomsten inwendig te verschuiven.

De klacht richt zich niet alleen tot IBM en Rometty, investeerders betrekken ook voormalig CFO Martin Schroeter, huidig CFO James Kavanaugh en huidig CEO Arvind Krishna.

Intern beloningssysteem  

Verschillende documenten over de zaak werden ingekeken door The Register, dat nieuwsmedium sprak ook met een interne bron. De klacht van de investeerders is online te raadplegen.

De investeerders zetten uiteen hoe de interne structuur is opgezet om hooggeplaatste personen te belonen die geld verschuiven. Het gaat om geld van de mainframe-lijn dat verschoven wordt naar CAMSS-producten en ‘Strategic Imperatives’. CAMSS staat voor Cloud, Analytics, Mobile, Social media en Security. “Verantwoordelijken werden gemotiveerd om aan deze praktijken deel te nemen door een intern beloningssysteem.”

“Verkopers van CAMSS-producten werkten op basis van salaris en commissies die stimuleerde zoveel mogelijk ‘Strategic Imperatives’ te verkopen en een omgeving te creëren waarin de inkomsten van mainframes verkeerd werden geclassificeerd/geherclassificeerd als ‘Strategic Imperatives’-inkomsten om de AIP te maximaliseren en de dorst van Wall Street naar een IBM-inkomstenstroom te stillen die geen verband houdt met zijn mainframe-activiteiten.”

Volgens de interne bron zouden enkele klanten perfect op de hoogte zijn van het doorschuifsysteem. Deze klanten kunnen ook verwachten dat de praktijken een juridisch staartje krijgen. De meeste klanten zouden echter misleid zijn.  

Werknemers nemen voortouw

Om de praktijken een halt toe te roepen, zouden werknemers ingegrepen hebben. Pas na 2018 zou het beloningssysteem zijn afgeschaft, terwijl IBM al sinds 2014 de omzet van de CAMSS-lijn probeert te verhogen.

Daaropvolgend werden hooggeplaatste personen die de praktijken verdoezelden vervangen. Martin Schroeter bijvoorbeeld is momenteel CEO van Kyndryl. Al splitste dat bedrijf nog maar eind vorig jaar af van IBM.  

Het aantal betrokken werknemers ligt veel hoger dan de enkele personen waar de klacht zich aan richt: “Duizenden IBM-accountmanagers werden ontslagen en andere hooggeplaatste executives verhuisden naar nieuwe afdelingen of functies met als uiteindelijk doel het frauduleuze plan te verdoezelen en de focus van de markt weg te nemen van de ‘Strategic Imperatives’ als financiële maatstaf of maatstaf van de prestaties van het bedrijf.”

Interne besparingen zorgen voor meer klachten

Recent spanden ex-werknemers van IBM ook een rechtszaak aan tegen het bedrijf. IBM zou er namelijk alles aan gedaan hebben om oudere werknemers uit het bedrijf te krijgen. Intern e-mailverkeer kwam daarbij aan het licht, waarbij medewerkers van het bedrijf oneervol refereren naar oudere werknemers als ‘dinobaby’s’.

Volgens een interne bron die sprak met The Register zijn beide zaken gelinkt. Het beloningssysteem werd namelijk gekoppeld aan doelstellingen en om die te halen was het aantrekkelijk om jongere werknemers aan te werven die minder kosten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home