IBM lanceert z16-mainframe met realtime AI

IBM introduceert een splinternieuw mainframe in zijn line-up. De IBM z16 is gebaseerd op een recent geïntroduceerde chip en brengt AI-capaciteiten naar een doorgaans rigide industrie.

De mainframe is niet dood, daar is IBM heilig van overtuigd. De technologiereus lanceert vandaag de IBM z16: een nieuw en erg krachtig mainframe waarmee IBM zich vooral op financiële instellingen richt. Het systeem kan zo’n 300 miljard transacties per dag verwerken en daar AI-inferentie op toepassen met amper één milliseconde vertraging.

Telum-processor

De IBM z16 is het eerste product van big blue gebaseerd op de Telum-chip die het vorig jaar introduceerde. Telum is een 7 nm-processor gebouwd met Samsungs EUV-productieproces. De processor is gebaseerd op IBM’s eigen architectuur en bevat acht CPU-kernen geklokt op 5 GHz. De architectuur voorziet een diepe super-scalar out-of-order-instructiepijplijn op maat van heterogene enterprise-workloads. Iedere kern heeft 32 MB cache aan boord. IBM kan tot 32 Telum-chips combineren tot een geheel.

De opvallendste nieuwigheid van de chip is echter de ingebouwde AI-accelerator. Die laat de IBM z16 toe om in quasi-realtime inferentie uit te voeren op transacties. Dat is belangrijk voor fraudebestrijding. Volgens IBM wordt vandaag slechts tien procent van de financiële transacties aan fraudedetectie onderworpen, voornamelijk omdat analyse tijdens de transactie een ongeoorloofde vertraging met zich meebrengt. Dat lost de IBM z16 op.

Kwantumveilig

IBM richt zich met zijn nieuw mainframe vooral op financiële instellingen maar iedere grote organisatie die een veelvoud aan transacties moet verwerken behoort tot de doelgroep. Het krachtige systeem is vooral bedoeld voor enterprises die hun gevoelige workloads niet zomaar naar de cloud willen of kunnen verhuizen.

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Veiligheid is een belangrijke troef van het mainframe, dat volgens IBM klaar is om het hoofd te bieden aan dreigingen afkomstig van kwantumcomputers die vandaag nog niet bestaan. Dergelijke systemen kunnen volgens experts bepaalde vandaag erg gangbare vormen van cryptografie doorbreken. De IBM z16 ondersteunt alternatieven die kwantumveilig zijn. IBM erkent dat het om een toekomstprobleem gaat, maar wijst op de gevaren van aanvallen waarbij hackers vandaag al data stelen om die later te ontsleutelen.

Hybride cloud

IBM gelooft sterk in het nu van zijn mainframes, maar is niet blind voor de realiteit. Daarom werkt het bedrijf al een tijdje aan een gemeenschappelijke ontwikkelomgeving en integratie met de hybride cloud van zijn zSystems.

Het IBM z16-mainframe werd ontwikkeld in samenspraak met honderden mensen van meer dan 70 klanten, wat moet garanderen dat het systeem tegemoet komt aan de actuele vraag vanuit de markt. De IBM z16 is algemeen beschikbaar vanaf 31 mei 2022.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home