Huawei lanceert Ascend 910 AI-processor in tandem met nieuw framework

huawei

Eind vorig jaar kondigde Huawei de Ascend 910-processor voor AI-rekenwerk aan. Vandaag wordt die chip, die de krachtigste in zijn soort zou zijn, ook echt gelanceerd. Ook MindSpore, een AI-trainingsframework, wordt op de markt losgelaten.

In oktober pakte Huawei uit met de Ascend 910 en de Ascend 310: twee AI-chips met een breed toepassingsveld. Huawei zette toen zijn ambitie uiteen om de strijd aan te gaan met andere chipbouwers zoals Nvidia. De Ascend-strategie berust op een schaalbare oplossing met toepassingen van efficiënte en energiezuinige inferentie in wearables en low power-toestellen tot training. De Ascend 310 verscheen toen op de markt, vandaag volgt met de Ascend 910 de vlaggenschip-chip uit de nieuwe reeks.

De AI-chip levert 256 teraflops aan rekenkracht op FP16, en dat aan een stroomverbruik van 350 watt. Daarmee blijkt de chip zuiniger dan Huawei aanvankelijk zelf had gepland. Waar de Ascend 310 vooral geschikt is voor inferentie in zijn zuinige configuraties, is de Ascent 910 een trainingschip.

MindSpore

De Chinezen complementeren de hardwareline-up met een softwarecomponent: het MindSpore-framework. MindSpore moet de training van nieuwe algoritmes eenvoudiger en sneller maken. Huawei claimt dat de Ascend 910 met MindSpore tot tweemaal beter presteert dan ‘mainstream’-kaarten in combinatie met TensorFlow. Huawei alludeert naar alle waarschijnlijkheid op de TPU-hardware van Google en de Tesla-gpu’s van Nvidia. De cijfers zijn gebaseerd op een trainingssessie met ResNet-50.

MindSpore en Ascend zullen hand in hand verder ontwikkeld worden met het oog op verregaande optimalisatie. In natural language processing-workloads claimt Huawei dat MindSpore 20 procent minder lijnen code nodig heeft dan de concurrentie, en 50 procent efficiëntiewinst naar ontwikkelaars brengt. Huawei wil een mainstream-publiek aanspreken met het framework en plant de software opensource te maken in 2020.

Volledige stack

Huawei blijft naar eigen inzetten op AI en is tevreden van de adoptie van de eerder gelanceerde Ascend 310. Met MindSpore en de Ascend 910 naast die nieuwe chip heeft het bedrijf de belangrijkste componenten in handen van een volledige AI-stack. Hardware en software die hierop voortbouwt, wordt eind september aangekondigd.

Gerelateerd: Huawei beconcurreert Nvidia en Google met eigen AI-chips

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home