Huawei CEO: ‘We ervaren een live-or-die moment’

huawei

Ren Zhengfei, CEO van Huawei, heeft onderbenutte werknemers in een memo opgeroepen ‘commandoteams’ te vormen. Ze  moeten nieuwe projecten spotten en verkennen. “Het bedrijf ervaart een ‘live-or-die’-moment”, aldus Zhengfei in navolging van de door de VS opgelegde exportbeperkingen.

De memo is een vervolg op een eerdere memo deze maand, die opriep tot een drie- tot vijfjarige revisie van Huawei om een ​​’ijzeren leger’ te creëren, aldus Silicon Angle.

Promotie of salaris inleveren

Werknemers die erin slagen nieuwe projecten te spotten, kunnen rekenen op een promotie tot ‘bedrijfscommandant’, aldus Zhengfei. De CEO maakt in zijn strijd om te overleven veelvuldig gebruik van kleurrijke metaforen. Veelal teruggrijpend op de culturele en communistische revoluties van China. 

Werknemers die hun werk niet kunnen doen, zouden volgens Zhengfei plaats moeten maken voor denderende ’tanks’. “Als je naar het slagveld wilt komen, kun je een touw om de tank binden en deze meetrekken. Iedereen heeft dit soort vastberadenheid nodig!” Degenen die geen nieuwe rol vinden, zien hun salaris om de drie maanden gekort worden, totdat ze doen wat de memo van de CEO hen opdraagt.

Vertekend beeld

Harde woorden, zeker gezien Huawei de eerste helft van het jaar een omzetgroei realiseerde van 23 procent. Iets dat de CEO wijt aan de sympathie van Chinese klanten, die op tijd aan hun betalingsplicht voldeden. Een naar eigen zeggen vertekend beeld van de werkelijkheid. “Het grote volume aan betalingen zorgt ervoor dat de cashflow er goed uitziet, dit is niet de echte situatie”, aldus Zhengfei.

Een groot deel van vraag naar Huawei-smartphones was dan ook binnenlands gericht. Patriottisme zorgde het tweede kwartaal voor een toename van 31 procent. Veel van die verkopen kwamen ten koste van Apple, die door de exportbeperkingen zijn marktaandeel in China ziet afnemen.

U.S. Commerce Department

De tweede memo van Zhengfei volgt kort nadat Huawei nog eens 90 dagen uitstel kreeg van de U.S. Commerce Department, het Amerikaanse handelsdepartement, over het eerder dit jaar aangekondigde verbod op toegang tot Amerikaanse technologie. Mocht het verbod er daadwerkelijk komen, heeft Huawei dus ook geen toegang meer tot bijvoorbeeld chips gemaakt door Qualcomm en het Android-besturingssysteem van Google.

Bovendien heeft de U.S. Commerce Department het verbod verder gecompliceerd, door nog eens 46 aan Huawei gelieerde bedrijven aan een lange lijst toe te voegen. Op het moment dat de 90-daagse vrijstelling afloopt, mogen meer dan 100 gelieerde Huawei-landen geen zaken meer doen met Amerikaanse bedrijven. Het gaat dan onder meer om landen als Argentinië, Australië, China, Costa Rica, Frankrijk, India, Italië en Mexico.

 

Gerelateerd: Huawei België voelt effect Amerikaanse sancties op smartphoneverkoop

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home