Verenigd Koninkrijk verbiedt Huawei-apparatuur in 5G-netwerken

Huawei

De kogel is door de kerk. Nadat het Verenigd Koninkrijk aanvankelijk had besloten om het gebruik van Huawei-apparatuur in nationale 5G-netwerken te beperken, is de Britse overheid nu toch overstag gegaan voor een volledig verbod.

De beslissing hing al langer in de lucht. Premier Boris Johnson wou aanvankelijk, op advies van zijn veiligheidsdiensten, enkel het marktaandeel van Huawei in de Britse telecominfrastructuur beperken. Binnen zijn partij werd hij echter onder druk gezet om alsnog over te gaan tot een volledig verbod.

De Britse regering kondigt nu aan dat Huawei tegen het einde van 2027 volledig wordt verwijderd uit de 5G-netwerken van het Verenigd Koninkrijk. Het finale besluit kwam er na nieuw advies van het National Cyber Security Center (NCSC) over de gevolgen van de Amerikaanse sancties tegen de telecomleverancier.

Sancties

Die sancties werden recent verstrengd. Daardoor geldt ook voor niet-Amerikaanse toeleveranciers van Huawei, die wel Amerikaanse technologie in hun productielijn gebruiken, voortaan een handelsverbod om nog zaken te doen met de Chinese telecomreus.

Technische experts van het NCSC hebben de sancties beoordeeld en zijn tot de conclusie gekomen dat “het bedrijf zijn toeleveringsketen ingrijpend zal moeten aanpassen, omdat het geen toegang meer heeft tot de technologie waarop het momenteel vertrouwt en er geen alternatieven zijn waarin we voldoende vertrouwen hebben”.

2027

Dus heeft het VK besloten om Huawei-apparatuur tegen 2027 volledig te bannen uit zijn 5G-infrastructuur. Die deadline is er om operatoren die nu reeds 5G-apparatuur van Huawei hebben aangeschaft de kans te geven om die uit te faseren. Vanaf 31 december 2020 geldt er reeds een absoluut verbod om nieuwe 5G-hardware van het bedrijf aan te kopen.

“5G zal ons land transformeren, maar alleen als we vertrouwen hebben in de veiligheid en veerkracht van de infrastructuur waarop het is gebouwd”, argumenteert Oliver Dowden, Digital Secretary van de Britse overheid. “Tegen de tijd van de volgende verkiezingen zullen we wettelijk een onomkeerbaar pad hebben geïmplementeerd voor de volledige verwijdering van Huawei-apparatuur uit onze 5G-netwerken.”

Politieke beslissing

Huawei is teleurgesteld in de beslissing. “Het dreigt Groot-Brittannië naar de digitale trage rijstrook te verplaatsen, de rekeningen op te drijven en de digitale kloof te verdiepen”, reageert Edward Brewster, een woordvoerder voor Huawei UK tegenover Engadget. Hij noemt het een politieke beslissing. “Dit gaat over het Amerikaanse handelsbeleid en niet over veiligheid.”

De Amerikaanse sancties treffen ook de glasvezelinfrastructuur van het Verenigd Koninkrijk, waar al sinds 2005 apparatuur van Huawei in aanwezig is. De overheid adviseert ook daar een migratie naar andere leveranciers voor nieuwe hardware, maar legt nog geen harde deadline op.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home