Google wil ChatGPT de loef afsteken

DeepMind, een onderzoekslab van Google, werkt aan een chatbot die meer geavanceerd moet zijn dan ChatGPT. Het project heet Gemini.

Onderzoekslab DeepMind, eigendom van Google, ontwikkelt een nieuw large language model voor een chatbot. Het AI-project Gemini moet beter worden dan ChatGPT.

Geschiedenisles

Even terug naar 2016, toen DeepMind’s AI-programma AlphaGo, voor het eerst ooit, een menselijke kampioen van het bordspel Go versloeg. DeepMind combineert de technieken van dat systeem met die van een LLM om Gemini verder te ontwikkelen.

Spelend leren

AlphaGo is gebaseerd op een techniek waarin DeepMind uitblinkt, ‘reinforcement learning’ genaamd. Met deze werkwijze leert de software om keuzes te maken, zoals vaak nodig is bij een spel als Go. Ontwikkelaars kunnen het systeem vervolgens ook feedback geven op die keuzes.

De uiteindelijke bedoeling is om Gemini de mogelijkheid te geven om problemen op te lossen of zaken in te plannen.

lees ook

Google Cloud stopt generatieve AI in cybersecurity

Verenigde krachten

Gemini is een gezamenlijk project van DeepMind, sinds 2014 eigendom van Google en Brain, het primaire AI-lab van de tech-gigant. Vooral de ervaring van die eerste met reinforcement learning moet Google voorsprong opleveren tegenover concurrenten als ChatGPT.

Voorlopig is Gemini nog in volle ontwikkeling en is er nog geen datum vastgesteld wanneer de chatbot volledig operatief kan zijn.

DeepMind-CEO Demis Hassabis is één van de grote namen in AI die vorige maand nog een statement de wereld instuurden, over de gevaren van kunstmatige intelligentie. Iets waar zelfs de peetvader van AI intussen van overtuigd is.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home