Google vecht miljardenboete Europese Commissie opnieuw aan

Google rechtszaak boete

Internetgigant Google tekent een nieuw beroep aan tegen de monsterboete dat het kreeg opgelegd door de Europese Commissie. In september verlaagde het Europees Gerecht de som al tot 4,1 miljard euro.

Google kreeg in 2018 een monsterboete van 4,34 miljard euro aan de broek. Volgens de Europese Commissie dwong Google fabrikanten van Android-apparaten en netwerkoperatoren om Google Search en Chrome te installeren nog voor het toestel in verkoop ging. De Commissie oordeelde dat de zoekgigant op die manier machtsmisbruik uitoefende om de dominante positie op de markt te behouden.

Beroep na beroep

Dat Google niet snel van plan was om zomaar 4 miljard op tafel te leggen, bleek vorig jaar. In september 2021 spande de internetgigant een beroep aan tegen de antitrust-uitspraak. Volgens het bedrijf misbruikt het de dominante positie in geen geval om bedrijven te dwingen specifieke apps te installeren. Een jaar na het beroep oordeelde het Europees Gerecht dat Google weldegelijk in de fout ging. Het Gerecht toonde zich wel enigszins mild door de boete te verlagen tot 4,1 miljard euro.

Google is het opnieuw niet eens met de redenering van het Europees Gerecht en spant dus een nieuw beroep aan. Volgens persagentschap Belga zegt Google dat het “op bepaalde vlakken juridische verheldering nodig heeft.” Daarom stapt het bedrijf nu naar het Hof van Justitie van de Europese Unie. “Android heeft voor meer keuzevrijheid gezorgd, niet minder. Het ondersteunt duizenden succesvolle bedrijven in Europa en wereldwijd”, aldus Google.

8 miljard euro aan boetes

Google is een regelmatig terugkerende klant bij de Europese Commissie wanneer het gaat om antitrustinbreuken. In totaal kreeg het Amerikaanse techbedrijf al acht miljard euro aangesmeerd wegens machtsmisbruik. Zo kreeg het 1,5 miljard euro boete opgelegd omdat het de eigen advertentiedienst AdSense zou hebben voorgetrokken ten nadele van andere advertentieverkopers.

In 2017 liep Google een eerste keer tegen een boete aan. De Europese Commissie oordeelde dat Google zoekresultaten manipuleerde in Google Shopping. Dat leverde het internetbedrijf toen een boete van 2,4 miljard euro op. Vorig maand diende een coalitie van 40 prijsvergelijkingsdiensten een klacht in tegen Google Shopping.  Google heeft tegen elk van de drie monsterboetes nog een beroepsprocedure lopen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home