Google krijgt Russische boete van 87 miljoen euro voor illegale content

Rusland legt Google een boete van 7,2 miljard roebel – of 87 miljoen euro – op voor het niet verwijderen van illegale content, na meermaals aandringen.

Google heeft voor kerst een miljoenenboete opgelegd gekregen door een Russische rechtbank. De gigant zal 87 miljoen euro moeten betalen voor het niet verwijderen van 2.600 illegale items.

Het is daarbij ook de eerste keer dat Rusland een percentage van de jaarlijkse omzet van een bedrijf als boete oplegt. Voor Google is de som omgerekend iets meer dan 8 procent van zijn jaarlijkse omzet waard.

Illegale content

De content waar het over gaat, omvat het promoten van drugs en ander gevaarlijk gedrag, instructies voor het maken van wapens en explosieven, en alles wat extremisme en terrorisme aangaat. Verder wordt ‘LGBTQ-propaganda’ ook niet toegelaten.

Google heeft aangekondigd de uitspraak grondig te bekijken vooraleer het verdere stappen onderneemt. De gigant heeft tien dagen om beroep aan te tekenen.

lees ook

Google in beroep tegen hoogste antitrustboete ooit van Europese Commissie

Google is niet alleen

Ook Meta mag delen in de prijzen gezien het 2.000 items niet op tijd geband heeft, al krijgt het een veel lagere boete opgelegd van 2 miljard roebel.

Rusland wil echter al langer meer controle uitvoeren over het internet. Op 1 januari 2022 moeten grote buitenlandse techbedrijven dan ook lokale servers voorzien om hun online diensten aan te kunnen blijven bieden in het land.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home