Duitsland beschuldigt Rusland van cyber-inmenging verkiezingen

Verkiezingen

Duitsland beschuldigt Rusland van het uitvoeren van cyberaanvallen op politici. Nu het land op zoek is naar een opvolger voor Angela Merkel, vermoedt het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken dat Moskou zich maar al te graag inmengt in de verkiezingen deze maand.

Het Duitse Ministerie van Buitenlandse Zaken houdt Rusland verantwoordelijk voor het illegaal versturen van phishing mails om persoonlijke info van Duitse regionale en nationale politici te verkrijgen. Dat gebeurt naar aanleiding van de nieuwe Bundestag-verkiezingen.

Volgens een woordvoerster van het ministerie, Andrea Sasse, brengen deze acties grote risico’s voor de Duitse veiligheid en democratie met zich mee. Daarnaast komt dit de wederzijdse relatie met Rusland niet ten goede. Staatssecretaris Miguel Berger heeft volgens Sasse dan ook meteen het ongenoegen van het land besproken met de Russische minister van Buitenlandse Zaken Vladimir Titov. Vorige week nog kwamen ze samen over het veiligheidsbeleid van beide landen.

Verdeeldheid

De Duitse kiezers zijn nog nooit zo verdeeld geweest. Verschillende polls wijzen dan ook in verschillende richtingen wat voor onzekerheid in het land kan zorgen. Merkel was namelijk reeds 16 jaar bondskanselier. Sommige polls schrijven de overwinning toe aan de Sociaaldemocratische Partij (SPD) met kandidaat Olaf Scholz. De poll van het INSA-onderzoeksinstituut plaatst de SPD op nummer één met 26 procent en de CDU/CSU op 20,5 procent. De groene partij en de FDP komen op de derde en vierde plek terecht.

Russische lieveling

Het blijft echter onduidelijk wie Moskou’s favoriet is. Zowel Scholz als Armin Laschet, de kandidaat van de CDU/CSU, spreken verzachtende woorden richting Rusland uit. Annalena Baerbock, de groene kandidate, is echter zeer kritisch ten opzichte van het Kremlin. De omstreden gaspijpleiding Nord Stream 2 van Rusland naar Europa zit hier vermoedelijk voor iets tussen. Volgens critici wordt Europa’s afhankelijkheid van Rusland dankzij die directe verbinding alleen maar groter.

Al langer een doelwit

Berlijn maakt zich steeds meer zorgen dat het scenario dat zich afspeelde in de VS in 2016 herschreven wordt. Thomas Haldenwang, hoofd van de Duitse veiligheidsdienst (BfV), gaf in juli al aan dat de Bundestag-verkiezing een doelwit van Rusland zou kunnen zijn. Toch zoekt Moskou al veel langer naar toegang tot de digitale netwerken van Duitse, politieke instanties. Merkel liet vorig jaar nog weten dat Rusland de Bundestag hackte in 2015, waaronder ook haar eigen mails.

lees ook

Cyberaanvallen kunnen uitmonden in fysieke oorlog volgens Biden

Andrea Sasse geeft aan dat hackers recentelijk phishing mails gebruikten om te vissen naar logingegevens van parlementsleden. Dat gebeurde niet enkel in de Bundestag maar ook in de 16 regionale parlementen. Deze acties zijn volgens Sasse een voorbode van Russische desinformatiecampagnes gelinkt aan de nieuwe verkiezingen. Het Kremlin wenst hier voorlopig niet op te reageren.

Ghostwriter en GROe

Volgens Sasse zit de Ghostwriter-groep achter de aanvallen. Zij combineren namelijk al jaren traditionele cyberaanvallen met desinformatie- en andere beïnvloedingscampagnes. Duitsland heeft naar eigen zeggen voldoende bewijs om te kunnen staven dat de Russische militaire inlichtingendienst (GROe) gelinkt is aan deze activiteiten. Volgens Haldenwang wil Rusland dan ook persoonlijke en gemanipuleerde info publiekelijk delen om zo verkiesbare individuen in diskrediet te brengen.   

lees ook

Rusland stelt zelf cybersecurity-verdrag voor aan VN met ruimte voor achterpoortjes

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home