Google gooit AI in de strijd tegen witwaspraktijken

Er is een nieuw wapen om witwaspraktijken te bestrijden: Anti Money Laundering AI. Dat is de nieuwe dienst van Google die kunstmatige intelligentie inzet tegen die financiële misdaad.

Anti Money Laundering AI of AML AI is een nieuwe dienst van Google Cloud om financiële instellingen te helpen met het detecteren van witwaspraktijken.

Voordelen

Het nieuwe AI-model van Google vervangt de meer manuele regels en technieken die banken nu hebben om witwassen tegen te gaan. Die gaat volgens de tech-gigant sneller en meer precies. Het systeem focust op commerciële banken en houdt rekening met geldende wetten.

Volgens Google is het model bovendien eenvoudig uit te leggen aan analisten, risicomanagers en auditeurs. Daarenboven claimt Google dat het model onterecht positieve waarschuwingen met zestig procent verlaagt.

Werkwijze

Anti Money Laundering AI gebruikt de eigen data van de financiële instellingen, om via machine-learning risico’s in te schatten. Die data worden geanalyseerd om de grootste risico’s op witwassen te detecteren. Hiervoor kijkt AML AI naar transacties, accounts, de relatie met de klant, het bedrijf en KYC-data (Know Your Customer).

Zo identificeert het AI-model patronen, groepen, anomalieën en netwerken voor verschillende banken. Vervolgens geeft het systeem elk geval een score die zicht geeft op belangrijke risicofactoren.

lees ook

Google gaat AI loslaten op verschillende formats van ads in Search

Factuur

De prijs voor deze service hangt af van twee zaken:

  • Het aantal bankklanten die er per dag een controle krijgen
  • De gegevens van het aantal bankklanten die worden gebruikt om het systeem te trainen

Het is maar goed dat Google zijn AI-modellen recent nog extra wapende tegen hacking. Bedrijven die zelf hun weg willen vinden in generatieve AI kunnen vanaf nu ook rekenen op extra diensten van Google.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home