Google Cloud zet AWS onder druk

Google Cloud

De dataservice Cloud Spanner is nu de helft zo goedkoop als DynamoDB van Amazon, zegt Google. Daarnaast kreeg Cloud Spanner ook nog eens een upgrade.

In een blog kondigde Google aan dat Cloud Spanner nu een lagere latency heeft, efficiënter en flexibeler is en over meer opslagcapaciteiten beschikt. Daarnaast claimt de tech-reus dat die verbeterde versie van Cloud Spanner nu amper de helft kost dan wat concurrent AWS van Amazon vraagt voor het gelijkaardige DynamoDB.

Betere cijfers

Met deze verbeteringen biedt Cloud Spanner volgens Google een leesdoorvoer die per dollar dubbel zo hoog ligt dan bij DynamoDB van Amazon. Dat voor een gelijkaardige werklast.

Bovendien zou het systeem van AWS op piekmomenten 126 miljoen query’s per seconde verwerken. Daartegenover pakt Google uit met drie miljard query’s per seconde. Dat zijn natuurlijk de cijfers die Google hanteert.

lees ook

Duet AI ontpopt zich tot duizendpoot in de Google-cloud

Updates

Dankzij de verbeterde prestaties van Cloud Spanner zouden gebruikers zowel compute- als opslagcapaciteiten moeten kunnen uitbreiden:

  • Compute – met de helft meer doorvoer kan je Cloud Spanner inzetten op een meer kostenefficiënte manier
  • Opslag – elk Spanner-knooppunt kan nu 10 TB aan data aan, tegenover 4 TB vroeger, maar je betaalt nog steeds voor wat je effectief gebruikt

De upgrades worden de komende maanden uitgerold. Klanten hoeven hiervoor niets te doen en er is ook geen downtime voorzien.

Beide bedrijven stonden samen met Microsoft nog stevig bovenaan bij de marktleiders van clouddiensten voor Q2 van dit jaar. De wereldwijde omzet in deze specifieke sector bedroeg vorig jaar meer dan 545 miljard dollar.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home