Geheugenprijzen stijgen opnieuw na lage productie en hoge vraag

SSD flash geheugen

Prijzen binnen NAND- en DRAM-segmenten stijgen opnieuw, nadat grote spelers zoals Samsung en Micron hun productie hebben teruggeschroefd.

Volgens UDN melden geheugenbedrijven zoals Adata en Phison opnieuw verbeterde inkomsten in september en het afgelopen kwartaal en zien ze de toekomst positief tegemoet. Dit jaar hebben heel wat geheugenfabrikanten zwarte sneeuw gezien met lage prijzen door de hoge vraag en hoge productie.

Sinds marktleiders Micron, Samsung en SK Hynix hun productiecapaciteit hebben teruggeschroefd, heeft de markt zich gestabiliseerd. Prijzen stijgen opnieuw naar een rendabel niveau, wat partijen als Phison (leverancier van SSD-controllers, eigen SSD’s) nodig hebben om winstgevend te zijn.

Phison rapporteert als eerste een omzet van 1,56 miljard dollar, 25 procent meer dan vorige maand en 4 procent meer dan dezelfde periode vorig jaar. Het is de hoogste maandomzet in 14 maanden. De kwartaalomzet groeide met 24 procent vergeleken met het kwartaal ervoor. Kijken we naar hetzelfde kwartaal vorig jaar, noteert Phison een daling van 15 procent. Dat toont aan dat de omzetgroei nog maar heel vers is ingezet binnen de geheugenindustrie.

lees ook

Samsung maakt opnieuw 95 procent minder winst

Adada publiceerde ook zijn cijfers. In september draaide het 461 miljoen dollar omzet, 16,5 procent meer dan augustus en een indrukwekkende groei van 113 procent jaar op jaar. Het kwartaalresultaat (1,1 miljard dollar) ligt 35 procent lager dan het vorige kwartaal, maar wel 116 procent hoger dan hetzelfde kwartaal in 2022.

Adata verwacht dat de flashprijzen met 10 tot 15 procent zullen stijgen het komend kwartaal en dat contractprijzen dit opwaarts traject zal blijven volgen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home