Geen laptops met harde schijf meer tegen eindejaar

Een SSD bestaat uit verschillende flash-modules. Bestanden worden door de controller weggeschreven over al die modulles heen. Is er één stuk, dan zijn alle bestanden op de SSD verloren.

Tegen het einde van dit jaar gaat er in West-Europa geen enkele laptop meer over de toonbank met een HDD als primair opslagmedium. Dat voorspelt analysebureau Context op basis van cijfers van distributeurs.

93,3 procent van alle nieuwe laptops verkocht in het laatste kwartaal van 2019 had een SSD aan boord als primair opslagmedium. Twee jaar eerder was dat nog maar 66,7 procent. Ook in de desktopmarkt groeit de populariteit van solid state drives, al klampt de harde schijf daar nog iets steviger vast aan relevantie. 82 procent van de desktops verscheepte met een SSD als OS-schijf eind 2019, terwijl dat in 2017 met 48,5 procent nog minder dan de helft was.

SSD’s overal

Nederland is samen met Scandinavië het meest HDD-avers. Slechts twee procent van alle toestellen, zowel desktop als laptop, had nog een HDD aan boord volgens Context. In het zuiden van Europa mag het allemaal wat trager gaan, want daar heeft 15 procent van de verkochte toestellen nog steeds geen SSD aan boord.

Context voorspelt dat er tegen dit tempo in West-Europa tegen het einde van dit jaar geen enkele laptop meer zal verkocht worden met een HDD als primaire schijf. Een mens kan zich vandaag ook al afvragen wie er zich nog laat overtuigen tot de aankoop van een toestel met Windows op een HDD, tenzij het om een religieuze gemeenschap gaat die een digitale vorm van zelfkastijding wil invoeren.

Dalende prijs en hogere verwachtingen

De snelle adoptie van de SSD gebeurt onder andere dankzij de dalende prijs per gigabyte. Een overproductie van NAND-flash zorgde dit jaar voor een nog scherpere daling van de kostprijs voor OEM’s ok SSD’s in hun laptops te stoppen. Verder maakt de adoptie van de cloud, ook bij consumenten, grote hoeveelheden harde schijfruimte minder relevant voor het gros van de gebruikers. Dat legt de instapdrempel voor een SSD-toestel dan weer lager. Tot slot is de SSD simpelweg al enige tijd in omloop, en hebben de meeste mensen al wel aan den lijve ervaren wat het betekent om vanop een SSD te werken versus een HDD.

Waar massa-opslag het doel is, blijven HDD’s wel nog relevant. Denk daarbij aan externe schijven of een NAS maar vooral ook datacenters. Daar is de honger naar compacte en goedkope HDD’s met een zo hoog mogelijke capaciteit het grootst. Om daaraan tegemoet te komen, blijven HDD-fabrikanten zoals Seagate en Western Digital de technologie verder ontwikkelen. Denk maar aan HAMR-technologie en de alomtegenwoordigheid van helium in drives met een hoge capaciteit.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home