Google mag uitkijken naar een Franse boete van 90 miljoen euro en op Meta staat een boete van 60 miljoen euro te wachten. Beide bedrijven houden zich nog steeds niet aan Europese privacyregels.
De Franse dataregulator CNIL gaat Google en Meta miljoenenboetes opleggen. Dat weet Politico. Google mag 90 miljoen Euro betalen, Meta komt er voorlopig met 60 miljoen euro vanaf. Beide bedrijven houden zich volgens CNIL nog steeds niet aan de Europese regels betreffende privacy. Concreet kunnen Franse gebruikers niet op een eenvoudige manier kiezen om trackingcookies te deactiveren.
Over het algemeen is het aan het land waar een bedrijf zijn Europese hoofdkwartier gevestigd heeft om eventuele boetes uit te schrijven. In de praktijk komt de Ierse dataprivacyregulator zo heel wat verantwoordelijkheid toe. In dit geval kan Frankrijk echter beroep doen op de e-Privacy-regelgeving in de plaats van de GDPR, wat het land de autoriteit geeft om zelf op te treden. Eerder liet CNIL zich ook al gelden met boetes van 35 miljoen en 100 miljoen euro voor Google en Amazon. Google gaat momenteel nog in beroep tegen die eerste boete.
Symbolische boete
De actie van de Fransen heeft een grote symbolische waarde. In Ierland slaagt de DPC er maar niet in om zich uit te spreken in een belangrijke zaak tegen Facebook (en dus Meta), ondanks arresten van het Europese Hof van Justitie.
De door Frankrijk opgelegde boetes zijn in dit geval niet zo hoog gezien in het licht van de miljardenomzet van de schuldigen. Frankrijk legt de twee bedrijven wel een dwangsom van 100.000 euro per dag op dat het privacyprobleem niet is rechtgezet.
Nonchalante houding Meta
Meta van zijn kant neemt het niet al te nauw met Europese regels. Het bedrijf schrikt er zelfs niet voor terug om de rechtspraak van de EU als een richtlijn op een servetje te zien, en zijn eigen interpretaties als evenwaardig naar voren te schuiven. De huidige boetes maken zo deel uit van een bredere Europese poging om Amerikaanse techreuzen in de pas te laten wandelen.
lees ook