Forrester: ‘AI geeft werknemers de helft meer tijd voor creatieve taken’

AI cybersecurity

Forrester verwacht volgend jaar al een grote impact van AI in grote bedrijven. De technologie moet vooral softwareontwikkeling versnellen en tijd vrijmaken voor werknemers om zich te richten op complexere en creatievere taken.

Volgens Forrester komt de AI-hypetrein volgend jaar echt op kruissnelheid. De analisten van het bedrijf verwachten in 2024 al een voelbare impact van de technologie bij grote bedrijven. Daarbij kijkt Forrester vooral naar efficiëntie en effectiviteit. Met AI-oplossingen vallen daar immers enkele snelle en grote winsten te boeken.

Vooral softwareontwikkeling zou sneller gaan. AI kan eenvoudige code op vraag produceren en doet dat zelfs redelijk goed. Daardoor zou nieuwe software tot wel veertig procent sneller klaar zijn. IT-professionals zullen geen moeite hebben met het vinden van nuttige taken voor de vrijgekomen tijd. Door eenvoudige opdrachten via AI tot een goed einde te brengen, komt er marge om op een innovatievere manier samen te werken en meer in te spelen op de strategie van de business.

AI voor iedereen

Ook andere bedrijfstakken kunnen de vruchten plukken van AI-implementaties. Forrester denkt dat AI werknemers tot de helft meer tijd zal geven om zich met complexere creatieve taken bezig te houden, waar hun kennis echt een meerwaarde is. Professionele AI zoals Microsoft 365 Copilot zal helpen om bedrijfsdata snel vindbaar te maken, maar staat werknemers ook bij in de verwerking ervan. Wanneer je de actuele status van een project kan beoordelen na één vraag aan de AI in de plaats van een hele middag ploegen door mails, chats en documenten, komt er veel tijd vrij om na te denken over de volgende stappen.

In welke mate de voordelen van AI ook snel naar ons zullen komen, is onduidelijk. Het is niet zo vanzelfsprekend om AI los te laten op gevoelige data, die in Europa bovendien niet allemaal in het Engels is. Toch lijkt het er op dat generatieve AI-modellen in vele gevallen een meerwaarde kunnen bieden, al is het maar om een verkoper te helpen om vlotter een mail op te stellen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home