Folding@Home-netwerk krachtiger dan ’s werelds top 7 supercomputers

coronavirus

Het Folding@Home-netwerk drijft vandaag de dag 470 PetaFLOPS aan ruwe computerkracht aan. Dat is twee keer zo veel als Summit, ’s werelds snelste supercomputer. Daarmee is het Folding@Home netwerk sneller dan zelfs de snelste supercomputer ter wereld. Sterker nog, het is sneller dan de top zeven supercomputers bij elkaar.

Op dit moment wordt het Folding@Home netwerk ingezet in de strijd tegen het coronavirus. Ook de Summit supercomputer doet mee aan het gevecht tegen het virus. In twee weken tijd vond die supercomputer 77 verschillende kleine medicijn-moleculen die bruikbaar kunnen zijn om het virus te bestrijden. 

Het Folding@Home project

Folding@Home is een project gericht op onderzoek naar ziektes en medicijnen. Om deze problemen op te lossen zijn er enorm veel computerberekeningen nodig. Met de Folding@Home-software kunnen gebruikers een bijdrage leveren door hun ongebruikte computerkracht delen. Die computerkracht wordt vervolgens gebruikt voor het onderzoek naar medicijnen voor ziektes. 

De term ‘folding’ verwijst naar de manier waarop menselijke proteïnen vouwen in de cellen binnen het lichaam. Deze proteïnen zijn nodig om ons gezond te houden. Voor het maken van medicijnen is het belangrijk om uit te vinden hoe deze proteïnen op de juiste manier vouwen.

Enorme groei in aantal gebruikers

Hoewel veel mensen momenteel zoveel mogelijk in isolatie leven vanwege het coronavirus, heeft het virus ons in andere aspecten ook meer bij elkaar gebracht. Er zijn mooie initiatieven opgezet om samen het virus te bestrijden. Via het Folding@Home netwerk kan iedereen wat bijdragen aan het vinden van een medicijn of vaccinatie voor het virus. 

Folding@Home maakt al langere tijd gebruik van distributed computing om medicijnen te vinden voor onder andere kanker, Parkinson en Alzheimer. Sinds Folding@Home ook bijdraagt aan onderzoek naar het coronavirus is het aantal gebruikers explosief gestegen. Het aantal bijdragers steeg in twee weken tijd met maar liefst 1200%. 

Door de enorme piek in nieuwe gebruikers, is er een tekort aan work units: de kleine stukjes van grotere workloads die de software naar elke gebruiker stuurt. Folding@Home werkt er hard aan om zijn capaciteit uit te breiden en sneller nieuwe work units te produceren. Er worden constant nieuwe work units opgeleverd en er komen er ook nog een hele hoop aan.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home