Financiële voorwaarde van deal tussen Apple en Google per ongeluk onthuld

Een getuige tijdens het monopolieproces van de Amerikaanse justitie tegen Google, heeft iets meer informatie gegeven dan de bedoeling was. De man onthulde per ongeluk financiële details over de deal tussen Google en Apple.

Kevin Murphy, een professor aan de universiteit van Chicago, heeft per ongeluk belangrijke financiële details onthuld over de deal tussen Google en Apple. Hij deed dit in zijn rol als getuige tijdens het monopolieproces van de Amerikaanse justitie tegen die eerste.

Stuk van de taart

Dankzij professor Murphy weet de wereld nu dat Apple 36 procent ontvangt van de inkomsten die Google genereert via webbrowser Safari. Dat geld komt van advertenties die het bedrijf op zijn zoekmachine toont.

Volgens Bloomberg was John Schmidtlein, Google’s belangrijkste advocaat ter plaatse, duidelijk geplaagd door het voorval. Het was dan ook niet de bedoeling dat deze informatie zou worden gedeeld. Iets waar beide partijen in de deal het over eens waren. Google had verklaard dat het vrijgeven van dat cijfer zijn positie onnodig zou ondermijnen. Murphy zat nota bene in de getuigenbank als een economisch expert voor, jawel, Google.

De overeenkomst bestaat al meer dan twintig jaar. Google heeft er duidelijk best wat voor over om de standaard zoekmachine te zijn in Apple’s browser Safari en de facto ook in elke iPhone, wat dit de grootste deal in zijn soort maakt voor de zoekgigant.

lees ook

Google viseert Apple’s iMessage

Hoogtepunten

Het is niet de eerste keer dat het proces een opvallende getuigenis of significant detail voortbrengt. Zo kwamen er nog al details aan het licht over niet alleen de miljarden, maar ook de minder toffe ideeën waarmee Google schermt om ergens de standaard zoekmachine te zijn.

Er waren ook positieve uitlatingen, althans voor Google. Zo was de getuigenis van Mozilla-CEO Mitchell Baker in elk geval een fikse opsteker. Zelfs Microsoft-CEO Satya Nadella verklaarde onder eed al dat Google Search beter is dan zijn Bing. Het laatste opvallende woord in dit proces is sowieso nog niet gezegd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home