FDA start blockchain-experiment om medicijnen te traceren

drugs fda

De Amerikaanse Food en Drug Administration (FDA) opent een testproject met blockchain voor geïnteresseerde bedrijven. Het tracking systeem zal pas vanaf 2023 in de praktijk worden uitgerold.

De FDA, een van ’s werelds belangrijkste controleorganen op vlak van gezondheidszorg, heeft een testproject rond blockchain goedgekeurd. Het pilootprogramma moet de nodige transparantie leveren over de afgelegde weg van grondstof tot medicijn.

Voorlopig is het nog niet duidelijk welke technologie de FDA zal gebruiken om het project te starten. Geïnteresseerde bedrijven hebben tot 11 maart de tijd om hun kandidatuur in te zenden.

Opioïden

Om de technologie breed in de praktijk actief te zien, moeten we nog even geduld hebben. De FDA heeft als deadline 2023 om de technologie te verfijnen en goed te keuren. Dat is exact tien jaar na de eerste handtekening die de blockchainontwikkeling in gang heeft gezet.

Het pilootproject kan op termijn wereldwijd belangrijke gevolgen hebben voor illegale drugs. Die worden mogelijk gemaakt door opioïden die uit de logistieke keten ‘verdwijnen’. Door middel van blockchain kan elke stap nauwlettend worden opgevolgd en is direct duidelijk waar er geknoeid wordt.

De FDA is een Amerikaanse instantie, maar het project kan wereldwijd worden getest omdat iedereen langs de FDA moet passeren om producten op de Amerikaanse markt te verdelen. Met het blockchainproject hoopt de FDA ook dat medicijnen enkel worden verkocht aan mensen die het nodig hebben. Door middel van blockchain moet alles traceerbaar worden van begin tot einde. Van zodra we meer informatie hebben over de technische specificaties van het project, lees je het hier op Techzine.

 

Gerelateerd: Waarom je ook in 2019 nog moet wakker liggen van blockchain

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home