Europese techbedrijven benadeeld in handelslicenties met China

America First!

handelsoorlog VS tegen China

Europese technologiebedrijven klagen dat de Amerikaanse sancties tegen Huawei en SMIC hen buitenspel zet omdat ze in tegenstelling tot Amerikaanse bedrijven geen uitzonderingen krijgen. Vermoedelijk is dit niet toevallig gebeurd, gezien de motivatie van uitgaand President Trump om de Verenigde Staten altijd voorop te stellen.

Een anonieme directeur bij een Europees technologiebedrijf klaagt in The Financial Times dat “tot nu toe enkel Amerikaanse bedrijven een handelslicentie hebben ontvangen om Huawei te bevoorraden. Europese leveranciers mogen dat nog niet doen.”

Een tweede bron vertelde de publicatie dat Europese techbedrijven niet langer mogen leveren aan Chinese bedrijven omdat er het vermoeden is dat ze worden gebruikt voor militaire doeleinden. Amerikaanse bedrijven mogen echter wel dezelfde componenten leveren aan dezelfde Chinese bedrijven.

Niet vertrappeld worden

“Europa moet er heel sterk op letten dat ze niet worden vertrappeld in de technologische strijd tussen de VS en China”, zegt Reinhard Ploss, CEO van het Duitse Infineon, aan CNBC. “De geopolitieke spanningen tussen de twee superkrachten is een grote bezorgdheid voor ons. Wij vinden dat we niet moeten focussen op landen, maar op de noden van de globale bevolking.”

Ondanks de klachten van Europese bedrijven zijn er ondertussen wel enkele niet-Amerikaanse bedrijven die een handelslicentie hebben ontvangen. Zo heeft het Zuid-Koreaanse Samsung er een op zak alsook het Japanse Sony.

lees ook

Trump verlengt ban Huawei en ZTE met een jaar

Een Europese diplomaat vertelt aan The Financial Times dat het verbod van de VS ervoor heeft gezorgd dat Europese overheden nu minder afhankelijk willen zijn van Amerikaanse technologieën. “Dat proces heeft zich versneld door de Amerikaanse sancties. Voor Europese bedrijven is China zo’n grote markt dat ze een manier moeten vinden om die te bedienen.”

Vorige week stuurde het Amerikaanse veiligheidsdepartement nog een officiële waarschuwing richting de bedrijfswereld om Chinese technologie te mijden omdat ze een beveiligingsrisico met zich zouden meebrengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home