VS waarschuwen bedrijven om Chinese technologie te mijden

Het Amerikaanse veiligheidsdepartement lanceert een officiële waarschuwing richting de bedrijfswereld. Organisaties moeten Chinese diensten en apparatuur mijden omdat die een beveiligingsrisico met zich zou meebrengen.

Het Amerikaanse Department of Homeland Security publiceert een officieel rapport gericht aan de bedrijfswereld. Organisaties in de VS krijgen de raad om Chinese bedrijven over de ganse lijn te mijden. Diensten en apparatuur vanuit China zouden een beveiligingsrisico met zich meebrengen. De VS waarschuwen voor een verhoogd risico voor zowel de bedrijven zelf als hun klanten.

Paint

Het rapport, dat opent met een klaarblijkelijk in Paint gefabriceerde combinatie van enkele stockbeelden, blijft trouw aan de intussen gekende strategie van de regering Trump. Verwacht dus geen bewijzen voor de claims, die je in het kader van de handelsoorlog tussen de VS en China met de nodige korrels zout mag nemen.

Concreet vermoedden de VS dat China er alles aan zal doen om data te stelen van buitenlandse bedrijven. Grote Chinese bedrijven zijn niet onafhankelijk omwille van de fondsen die ze van de overheid ontvangen, klinkt het. Verder bestaat er regelgeving in China die lokale organisaties ertoe kan verplichten om data door te spelen aan de regering.

Spionage

Het is perfect mogelijk en zelfs waarschijnlijk dat China digitale middelen inzet om te spioneren op buitenlandse mogendheden. De VS zelf werd al betrapt op spionage bij eigen burgers en bevriende landen ten tijde van de Snowden-lekken. Hoewel een dergelijk schandaal momenteel enkel de VS trof, lijkt het ons waarschijnlijk dat ook China dergelijke praktijken hanteert. Dat de Russen er flink op los hacken, is eveneens geen geheim.

De vraag is in welke maten legitieme Chinese bedrijven betrokken zijn bij de activiteiten van de nationale inlichtingendiensten. Volgen we de redenering van de VS vanuit een Europees standpunt, dan moeten we AWS, Microsoft en andere Amerikaanse giganten ook als verdacht beschouwen. In het rapport haalt Homeland Security een heleboel voorbeelden aan die het Chinese gevaar moeten staven, maar in de praktijk gaat het vooral om beschuldigingen zonder bewijs en richtlijnen van President Trump. De lijst bevat ook enkele veroordelingen van Chinese partijen, maar geen enkele daarvan is gelieerd aan gekende Chinese multinationals en hun Westerse activiteiten.

Het rapport toont aan dat de administratie van Trump tot het laatste moment een strijd blijft voeren tegen China. Hoewel de claims niet gebaseerd zijn op concrete feiten, verhogen ze telkens de druk van de VS op bondgenoten om naar hun relaties met Chinese bedrijven te kijken. Wij zijn benieuwd of de Biden-regering dezelfde koers zal blijven varen, of eventueel wel bewijzen kan aandragen die concrete bedrijven in diskrediet brengen.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home