Europese providers schenden netneutraliteit met deep packet inspection

netneutraliteit

Ondanks dat de Europese netneutraliteit het niet toelaat, maken verschillende Europese internetproviders gebruik van deep packet inspection om bepaalde internetpakketjes een voorkeursbehandeling te geven. EDRi, de Europese digitale rechtenorganisatie trekt aan de alarmbel, nu de wetgeving op tafel ligt om te worden herzien.

Deep packet inspection (DPI) is een technologie waarbij datapakketjes in meer detail worden bestudeerd dan technisch noodzakelijk is om ze over een netwerk van punt A naar B te verplaatsen. Specifiek wordt bij DPI naar de inhoud van de communicatie gekeken, waardoor een provider het verkeer op zijn netwerk kan onderscheiden en specifiek verkeer anders kan behandelen.

Denk daarbij aan het prioriteren van bepaalde applicaties of zero-rating, waarbij het dataverbruik van een toepassing niet in rekening wordt gebracht. Dat laatste wordt in België door alle mobiele providers binnen bepaalde abonnementsformules toegepast, en door telecomregulator BIPT door de vingers gezien.

Open brief

Het EDRi, een groep van 45 academici, non-profits en private bedrijven uit 15 Europese landen, toont zich in een open brief aan de Europese Unie bezorgd over die schijnbare laksheid van regulatoren ten aanzien van het gebruik van DPI. De brief komt temidden van onderhandelingen achter gesloten deuren tussen Europa en de nationale regulatoren om de netneutraliteitsregels binnekort te herzien.

De digitale rechtenorganisatie citeert een rapport van begin dit jaar, waaruit blijkt dat zeker 186 Europese internetproviders vandaag gebruik maken van DPI om hun klanten differentiële prijzen aan te bieden.

“De meeste toezichthouders hebben tot nu toe een oogje dichtgeknepen voor deze schendingen van de netneutraliteit”, zegt het EDRi. “In plaats van hun taken op het gebied van handhaving te vervullen, lijken ze er nu op gericht om de regels die DPI verbieden te versoepelen.”

Privacy

Het gevaar schuilt volgens EDRi niet alleen in een schending van de netneutraliteit, maar ook in een schending van de privacy. “De evaluatie van dit soort gegevens kan gevoelige informatie over een gebruiker onthullen, zoals favoriete nieuwspublicaties, specifieke gezondheidszorgen, seksuele voorkeuren of religieuze overtuigingen”, klinkt het in de brief.

Er wordt verwacht dat de Europese Unie in de herfst van 2019 een eerste publieke consultatieronde houdt voor een herziening van de netneutraliteitsregels. In maart 2020 zou de nieuwe wetgeving dan worden gestemd.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home