De Europese Commissie vraagt om meer verduidelijking over de invulling van de AI Act.
Het Artificial Intelligence Office van de Europese Commissie roept op tot meer verduidelijking over de invulling van de AI Act. De Europese Commissie laat weten dat het een consultatie heeft opgestart over de toekomstige richtlijnen voor de definitie van AI-systemen. Ook voor het ‘verboden gebruik van AI’ vraagt de Commissie voor heldere definities en voorbeelden. Hiermee wil de Commissie betere richtlijnen kunnen opstellen.
AI Act
De AI Act is een initiatief van de Europese Unie om maatregelen op te stellen rond de snelgroeiende technologie van artificiële intelligentie (AI). Heel wat grote bedrijven in de AI-wereldmarkt tekende reeds in voor de AI Act. Op 1 augustus 2024 ging de AI-wet officieel van kracht, maar nog niet alle regels gelden vandaag.
lees ook
Apple tekent AI Act niet, ondanks steun andere techgiganten
Duidelijkere definities
Hoewel er reeds een exacte definitie van een AI-systeem is opgenomen in de wet, wil de Europese Commissie weten welk van de technologieneutrale begrippen uit die definities nader uitgelegd moeten worden in toekomstige richtlijnen.
Ook voor het ‘verboden gebruik van AI’, wat een belangrijk onderdeel is van de AI Act, wil de Europese Commissie meer duidelijkheid en heldere definities. De Commissie wil daarom specifieke voorbeelden ontvangen.
De Europese Commissie start hiervoor een gericht consultatieproces op, en nodigt belanghebbenden uit om hun inbreng te leveren. Die bijdragen zullen vervolgens opgenomen worden in de richtlijnen van de Commissie over de definitie van AI-systemen en verboden AI-praktijken onder de AI-wet. Die zal begin 2025 gepubliceerd worden. De consultatie blijft vier weken open, tot en met 11 december 2024.