Apple onder vuur voor strikte regels rond alternatieve appwinkels

apple vs eu

De EU start een nieuw onderzoek naar het beleid van Apple rond appwinkels van derden. De Europese Commissie vraagt zich af of de geldende regels te beperkend zijn voor ontwikkelaars.

De Europese Commissie onderzoekt de regels en praktijken die Apple oplegt rond appwinkels van derden. Daarmee start de EU haar derde vooronderzoek tegen Apple in het kader van de Digital Markets Act (DMA). Het eerste rond de steering-regels, resulteerde vandaag in een formele beschuldiging. Het tweede onderzoek rond browserkeuze loopt nog.

lees ook

EU beschuldigt Apple formeel van niet naleven DMA

Drie grieven

Voor dit derde onderzoek richt de EU zich op de implementatie van de DMA-regels rond alternatieve appwinkels. Apple moet volgens de DMA in zijn rol als poortwachter alternatieve toestaan voor de eigen App Store. De Commissie gaat in het vooronderzoek na of de voorwaarden die Apple uit zijn hoed heeft getoverd voor die alternatieve manieren om apps aan te bieden, wel nodig en proportioneel zijn. Concreet spitst het onderzoek zich toe op drie zaken:

  • Apple’s Core Technology Fee, op grond waarvan ontwikkelaars van app stores en apps van derden een vergoeding van 0,50 euro per geïnstalleerde app moeten betalen. De Commissie zal onderzoeken of Apple heeft aangetoond dat de vergoedingenstructuur die het heeft opgelegd als onderdeel van de nieuwe zakelijke voorwaarden, en in het bijzonder de Core Technology Fee, daadwerkelijk in overeenstemming is met de DMA.
  • Het uit meerdere stappen bestaande gebruikerstraject van Apple voor het downloaden en installeren van alternatieve app stores of apps op iPhones. De Commissie zal onderzoeken of de stappen die een gebruiker moet ondernemen om het downloaden en installeren van alternatieve app stores of apps met succes te voltooien, evenals de verschillende informatieschermen die Apple aan de gebruiker toont, voldoen aan de DMA.
  • De geschiktheidseisen voor ontwikkelaars met betrekking tot de mogelijkheid om alternatieve app stores aan te bieden of apps rechtstreeks vanaf het web op iPhones te distribueren. De Commissie zal onderzoeken of deze vereisten, zoals het “membership of good standing” in het Apple Developer Program, waaraan app-ontwikkelaars moeten voldoen om te kunnen profiteren van alternatieve distributie waarin de DMA voorziet, voldoen aan de DMA.

Proportioneel

De EU wil met de DMA de macht van techgiganten zoals Apple aan banden leggen, en vooral voor een meer open ecosysteem zorgen met meer concurrentie. Apple heeft zich van zijn kant te schikken naar die regels, maar wil naar eigen zeggen de iPhone een veilige plek houden. Daarvoor claimt het bedrijf dat beperkingen noodzakelijk zijn. De EU is niet doof voor die claim, maar gaat nu de proportionaliteit onderzoeken.

“De ontwikkelaarsgemeenschap en consumenten staan te popelen voor alternatieven voor de App Store”, zegt Margrethe Vestager, bevoegd voor Mededinging. “We zullen een onderzoek instellen om ervoor te zorgen dat Apple deze inspanningen niet ondermijnt.”

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home