De Europese Commissie stelt nieuwe, soepelere regels op voor mergers binnen de telecomsector. Ook een bijdrage van grote internetbedrijven aan 5G-infrastructuur ligt weer op tafel.
Er zijn nieuwe regels voor de Europese telecomsector op komst. Uit een document dat Reuters kon inkijken, blijkt dat de Europese Commissie telecomoperatoren een duwtje in de rug wil geven nu zij voor zware investeringen in 5G- en glasvezelinfrastructuur staan. Een van de voorgestelde maatregelen is om zich soepeler op te stellen ten aanzien van mergers tussen telecombedrijven.
Onder meer Deutsche Telekom, Orange, het Spaanse Téléfonica en Telecom Italia lobbyden al enige tijd bij de Europese instellingen om de mergerregels te herbekijken, en lijken nu gelijk te krijgen. Te veel fragmentatie in de markt zou volgens het document ‘een impact kunnen hebben op het vermogen van exploitanten om de schaal te bereiken die nodig is om te investeren in de netwerken van de toekomst’.
lees ook
Surfen op gigabitgolven: Belgische telecomproviders racen naar 10 Gbps
‘Verschillende vormen van een samenwerking stroomopwaarts’ mogen de ‘concurrentie stroomafwaarts niet in het gedrang brengen’, gaat de tekst verder. De Europese Commissie lijkt met die kanttekening dus niet zomaar voor overnames van kleine, onafhankelijke providers door grote spelers vrij spel te willen geven.
Bijdrage van Big Tech
Het document in kwestie brengt ook opnieuw het (gecontesteerde) ‘fair share’-principe ter sprake. Dat houdt in dat bedrijven achter de websites die het gros van het internettrafiek naar zich toe trekken, denk aan Google, Amazon, Netflix en co, hun bijdrage moeten leveren aan de 5G-infrastructuur, in verhouding tot de datavolumes waarvoor zij verantwoordelijk.
De internetreuzen zien dat natuurlijk anders, maar de Europese Commissie lijkt hoe langer hoe meer partij te kiezen voor de telecomoperatoren in deze kwestie. “De Commissie kan overwegen het toepassingsgebied en de doelstellingen van het huidige regelgevingskader uit te breiden om te zorgen voor een gelijk speelveld en gelijkwaardige rechten en plichten voor alle actoren en eindgebruikers van digitale netwerken,” citeert Reuters het document.
De voorgestelde regels zullen er niet van dag op dag komen. Eurocommissaris voor Mededinging Margrethe Vestager zal het voorstel op 21 februari presenteren aan meerdere stakeholders. Dat moet de nodige feedback opleveren om het document eventueel tot een formele wettekst te gieten. Dan zijn er sowieso nog meerdere stemmings- en goedkeuringsrondes nodig vooraleer iedereen binnen de Europese instellingen zijn of haar zegje heeft kunnen doen.
lees ook