Ethereum Foundation ziet haar rol veranderen door groeiende gemeenschap

ethereum

De Ethereum Foundation is niet langer de centrale hub voor ethereum-ontwikkelaars, onderzoeksprojecten en technologie-ontwikkeling. De rol van een van de oudste non-profitorganisaties in de crypto-industrie moet daarom verschuiven, maar wel met behoud van communicatie naar- en voor het coördineren van werkzaamheden tussen verschillende ethereum-startups en -projecten. Dit zegt Aya Miyaguchi, executive director van de Ethereum Foundation.

“Toen de Ethereum Foundation werd opgericht, was de stichting ook echt ‘ethereum’. Mensen van de stichting waren degenen die ethereum bouwde. Nu is dat niet het geval”, aldus Miyaguchi, die benadrukt dat ze de stichting niet graag ziet stagneren.

Toenemende concurrentie

Volgens Coindesk heeft het ethereumplatform sinds de benoeming van Miyaguchi begin 2018 te maken gehad met een zeer onrustige markt. De inheemse cryptocurrency van de blockchain ether daalde begin 2018 van ongeveer 1100 dollar naar een magere 130 dollar. Bovendien is er sprake van toenemende concurrentie in de vorm van nieuwe blockchains, die ook nog eens meer geavanceerde, slimme contracten aanbieden naast meer duurzame gedecentraliseerde applicatie-infrastructuren.

Toch ziet Miyaguchi de fluctuerende prijs van ether of de veranderende markt voor blockchain-infrastructuur niet als belangrijkste verandering sinds haar aantreden bij de Ethereum Foundation. De groeiende gemeenschap van wereldwijde ontwikkelaars van ethereum zou hierbij een rol spelen. In het verleden was de stichting het centrale punt voor ethereum-ontwikkelaars om indien nodig blockchain-protocolontwerpwijzigingen te verkennen, te bespreken en uiteindelijk uit te voeren. 

Programma’s subsidiëren

Miyaguchi wil zich volgens Coindesk dan ook richten op non-profitprogramma’s voor beurzen. Het gesubsidieerde programma zou zich niet alleen richten op leden van de stichting, maar ook op de gemeenschap. “Het subsidieproces wordt verbeterd en een van de dingen die ik noemde, is dat we andere leden van de gemeenschap betrekken bij het beoordelen van projecten die relevant zijn. We hebben een aantal leden van de stichting, maar ook leden van de gemeenschap die deel uitmaken van het subsidieproces.”

Voor het programma onderzoekt Miyaguchi momenteel mogelijke samenwerkingen met andere startups in het ethereum-ecosysteem om het programma mee te financieren, zoals venture capital-studio Consensys.

“Onze definitie van succes is niet het succes van de Ethereum Foundation. Als uiteindelijk de Ethereum Foundation kleiner wordt, en dat beter is voor het ecosysteem, zijn we daar tevreden mee”, zegt Miyaguchi. Toch zorgt de overgang binnen de ethereum-gemeenschap voor enige bezorgdheid over hoe het nu precies moet met de besluitvorming, aldus Coindesk. Iets wat volgens Miyaguchi niet nodig is: “Het is onze taak om te coördineren, maar de eigenlijke besluitvorming is dat niet. Dat kan worden gedaan door onze leden. Ze kunnen er deel van uitmaken.”

Lees ook: Waarom je ook in 2019 nog moet wakker liggen van blockchain

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home