Eindelijk einde in zicht voor tekort Intel-processors

Met de 10 nm-productie op schema voert Intel de productie van instap-cpu’s opnieuw op. Zo komt er een einde aan het aanhoudende tekort van budget-processors dat OEM’s minstens deels richting concurrent AMD dreef.

Sinds vorig jaar rollen er onvoldoende Intel-processors van de band. De moeizame traditie naar het 10 nm-productieproces zorgde voor een gebrek aan capaciteit in de Intel-fabrieken. Het bedrijf moest keuzes maken en besloot zich met de beschikbare capaciteit te focussen op high end processors met (erg) grote marges. Het resultaat: te weinig cpu’s rolden van de band om aan de vraag van OEM’s te voldoen in midrange-toestellen en instapmodellen.

In zijn fiscaal rapport voor Q2 laat Intel nu weten dat 10 nm eindelijk op dreef is. Dat maakt dat er productiecapaciteit vrijkomt, en die wordt stante pede ingezet om de onderkant van het segment opnieuw van voorraad te voorzien. De vraag is maar of Intel er op tijd bij is. Fabrikanten leerden in afwachting het herboren AMD kennen, dat van de gelegenheid gebruik maakte om het gat netjes op te vullen met eigen producten.

Epyc

Ondanks het tekort lijkt de strategie van Intel minstens financieel vruchten te hebben afgeworpen. Zowel winst als omzet daalden dit kwartaal, maar minder dan gevreesd. Uiteindelijk kon Intel afklokken met een omzet van 16,5 miljard dollar goed voor 4,2 miljard dollar winst. De Client Computing Group, die zich bezighoudt met pc-cpu’s, haalt het gros van het geld binnen met een omzet van 8,8 miljoen dollar, wat zelfs een stijging is tegenover hetzelfde kwartaal vorig jaar. De Data Center Group gaat tien procent achteruit met een omzet van 5 miljard dollar. AMD’s Epyc-chips lijken daar een voelbare impact te hebben op Intels verkoop.

Hoewel de resultaten beter zijn dan verwacht, heeft CEO Bob Swan geen goed woord over de handelsoorlog tegen China. Die legt restricties op aan Huawei maar ook andere Chinese pc-fabrikanten die normaliter bij Intel komen aankloppen voor componenten.

Gerelateerd: Totale omzet Intel stagneert terwijl datacenterbusiness terugvalt

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home