AMD legt 7 nm Ryzen in de rekken en verplettert concurrentie

AMD Ryzen_2

AMD’s derde generatie Ryzen-cpu’s liggen in de winkel. De 7 nm-chips verpletteren het aanbod van Intel en zelfs de oudere line-up van AMD zelf met een ongeziene prijs-prestatieverhouding aan een verrassend laag stroomverbruik.

De eerste 7 nm Ryzen-chips van AMD liggen in de rekken. De Ryzen 3000 line-up is gebouwd op de Zen 2-architectuur en biedt meer rekenkracht aan een aanvaardbaar prijspunt dan ooit tevoren. AMD lanceert een assortiment van Ryzen 3, Ryzen 5 en Ryzen 7 cpu’s, met een nieuwe Ryzen 9-chip beschikbaar voor preorders. Prijzen gaan van 105 euro voor de 4 GHz quadcore single threaded Ryzen 3 3200G tot 535 euro voor de 3,8 GHz Ryzen 9 3900X met zijn 16 kernen, 32 threads en een straffe 72 MB cache. Ter vergelijking: wil je 16 kernen en 32 threads bij Intel, dan kom je bij de 14 nm Core i9-9960X terecht. Die heeft slechts 22 MB L3 cache en kost net geen 1.800 euro.

Zelfde socket, nieuwe chipset

AMD’s chips ondersteunen bovendien PCIe 4.0. Die standaard verdubbeld te bandbreedte tegenover PCIe 3.0. Voorlopig kan je de extra brede datasnelweg vooral benutten met nieuwe supersnelle M.2-SSD’s, aangezien andere hardware zoals grafische kaarten vandaag nog niet geconfronteerd worden met de limieten van de standaard.  Alle chips komen met een koeler meegeleverd in de doos. De meeste hebben geen grafische capaciteiten aan boord op instapmodel Ryzen 3 3200G en Ryzen 5 3400G na.

De nieuwe processors passen nog steeds in de AM4-socket al krijg je geen PCIe 4.0 met oudere moederborden. AMD introduceert verder de X570-chipset die je nodig zal hebben om met alle mogelijkheden aan de slag te gaan. De infinifabric krijgt ook een upgrade, wat concreet betekent dat je 3.600 MHz-geheugen kan gebruiken. Reviewers merken op dat nog sneller geheugen voor throttling zorgt, wat de prestaties opnieuw naar omlaag haalt.

Meer prestaties dan ooit

Sinds de comeback van AMD met Zen en Ryzen zet AMD chips in de markt ruim onder het door Intel gesuggereerde prijspunt voor een gegeven hoeveelheid kernen. Dat is vandaag niet anders. De Ryzen 9 3900X kost werkelijk een fractie van de prijs van het Intel-equivalent en presteert bovendien beter in multithreaded-workloads. Vergelijk je de Ryzen 7 3700X met zijn acht kernen en 16 threads met een Intel-cpu, dan kom je al snel bij de Intel Core i7-9700K uit. Die kost 50 euro meer (345 euro voor Ryzen, 396 voor de Intelchip) maar is een stuk slechter: Intel geeft je geen multithreading in dit prijspunt wat de Ryzen-chip in alle online reviews de absolute winnaar maakt.

Kijken we even naar wat onder andere Forbes, HardwareInfo of ExtremeTech over de nieuwe chips zeggen, dan zien we een duidelijke rode draad. AMD verplettert Intel met de Zen 2 line-up in multithreaded workloads. Wat gaming betreft werkt de chipmaker bovendien zijn achterstand weg, al zijn er hier nog specifieke scenario’s te vinden waar Intel net kan winnen. Voor die resultaten moet je al naar 1080p gaming met een overdreven sterke grafische kaart gaan kijken.

Intel irrelevant

Het 7 nm-proces zorgt bovendien voor een lager stroomverbruik onder load voor AMD, is ligt het verbruik wanneer de chip niets doet vreemd genoeg wel iets hoger. Het gaat hier echter om details. Zowat iedere reviewer is het erover eens: wie in de creatieve sector zit en hoge multithreaded-prestaties zoekt heeft vandaag maar één keuze en dat is AMD Ryzen. Intel heeft zich lang kunnen weren, maar vandaag is het 14 nm-proces van AMD’s concurrent officieel verouderd.

7 nm Zen 2 veegt trouwens niet alleen de vloer met Intel. Ook AMD’s bestaande Threadripperline-up wordt plots overbodig. De Ryzen 9 doet het immers beter dan die high end-chips. Vergelijken we tot slot even met de eerste generatie Ryzen, dan zien we dat AMD intussen de prestaties met 40 procent naar omhoog heeft gekrikt in de meeste multithreaded-scenario’s, terwijl het stroomverbruik met meer dan 30 procent omlaag ging.

Gerelateerd: AMD lanceert 7 nm Ryzen-cpu’s en Navi-gpu’s

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home