Processortekort Intel blijft aanhouden

Intel laat weten dat er nog steeds te weinig cpu’s van de band rollen om aan de wereldwijde vraag te voldoen. Daarmee lijkt het plan om het tekort vanaf de tweede helft van het jaar op te vangen, mislukt.

Intel laat weten dat het tekort aan 14 nm-processors hoogstwaarschijnlijk blijft voortduren in Q3 van dit jaar. Dat tekort is als sinds augustus van 2018 aan de gang, en heeft een impact op de beschikbaarheid en de prijzen van vooral instapmodellen van laptops en Chromebooks gebaseerd op Intel-hardware. De chipbakker gaat immers om met het capaciteitsprobleem door duurdere high-end chips met meer marge prioriteit te geven in de productie, en dat lijkt de financiële impact van het tekort voor het bedrijf in ieder geval te compenseren.

Begin maart gaf Intel nog te kennen te werken aan een nieuwe fabriek die de 14 nm-capaciteit met 25 procent moet doen stijgen. Die zou het tekort vanaf de tweede helft van dit jaar oplossen, maar die deadline lijkt dus onhaalbaar te zijn geworden. De fabriek zal wel klaar zijn, maar het zal volgens CEO Bob Swan nog even duren om de productie in overeenstemming te brengen met de vraag. Swan excuseert zich verder nog voor de negatieve impact op klanten.

AMD

Die klanten kijken natuurlijk steeds meer naar AMD, dat het Inteltekort gretig invult met eigen chips, die doorgaans ook goedkoper zijn dan den (onbeschikbare) Intel-alternatieven. Het productieprobleem doet wonderen voor de concurrent, die zijn marktaandeel met rasse schreden ziet stijgen.

De introductie van 10 nm zou eindelijk wel op schema verlopen. De opstart verloopt vlotter dan verwacht, zodat de lancering van Ice Lake in de eindejaarsperiode geen probleem mag zijn. Intel is desalniettemin een bedrijf in een lastig parket. We schreven eerder al dat de omzet van de chipgigant stagneerde, en de datacentervraag zelfs daalde. Hoog tijd dus dat Intel partners en de financiële markten nog eens overtuigt.

Gerelateerd: 10 nm Intel Ice Lake-processors verschijnen nog dit jaar

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home