Intel wil 20 miljard dollar investeren in Europese chipfabrieken

Chipmaker Intel is van plan zijn 20 miljard dollar aan investeringen in chipfabrieken te verspreiden over verschillende landen in Europa. Met deze stap wil Intel financiële en politieke steun vanuit de EU voor het project winnen. Ook België staat op de lijst van potentiële locaties voor een Intel-fabriek. 

Intel CEO Pat Gelsinger, sprak recent met de Franse president Emmanuel Macron en Italiaanse minister-president Mario Draghi om het chiptekort te bespreken dat in Europa is ontstaan. 

Voorafgaand aan dit bezoek werd duidelijk dat er een aanzienlijk bedrag beschikbaar gemaakt kon worden om de chipproductie in Europa tegen 2030 te verdubbelen naar 20% van de globale markt. 

Intel op zoek naar subsidie en goede locaties

Volgens Intel is financiële steun cruciaal om te zorgen dat de fabrieken kunnen concurreren met andere landen. Zo liggen de fabricagekosten in Azië 30% tot 40% lager dan in de EU. Volgens Intel komt dat voor een groot deel door overheidssteun. 

Naast financiële steun, zoekt Intel ook naar een locatie van ongeveer 1000 hectare met ontwikkelde infrastructuur die in staat is om tot acht fabricagefaciliteiten te ondersteunen en toegang heeft tot talent. Intel kijkt onder meer naar landen als Duitsland, Nederland, Frankrijk en ook België om een fabriek te bouwen. Eind dit jaar wil Intel de knoop doorhakken en bekendmaken waar de nieuwe chipfabrieken gaan komen. 

Komst van chipfabrieken biedt voordelen voor heel Europa

Door de productielocaties voor nieuwe chips te verspreiden over meerdere Europese landen, levert de komst van een nieuwe productiefaciliteit voordelen op voor heel Europa. De productie kan bijvoorbeeld op één locatie worden uitgevoerd en de verpakking op een andere. Ook onderzoek en ontwikkeling kan plaatsvinden op verschillende Europese locaties. 

Intel geeft aan dat de komst van de nieuwe fabrieken ook de bestedingen aan Europese leveranciers enorm zal verhogen. “We bevinden ons in een positie om het hele ecosysteem mee te nemen in dit project, niet slechts een aantal geïsoleerde paden in één lidstaat”, legt Intel vice-president of global regulatory affairs Greg Slater uit.

Bijbenen met Aziatische concurrenten

Naast de investering in nieuwe Europese fabrieken, investeert Intel ook 20 miljard dollar in twee nieuwe Amerikaanse fabrieken. Ook geeft Intel 7 miljard dollar uit om de capaciteit van zijn productiefaciliteit in Ierland te verdubbelen. Daarnaast wil Intel zijn meest geavanceerde 7nm chips in Ierland gaan produceren. Al deze investeringen zijn onderdeel van een grotere strategie om Aziatische concurrenten als TSMC en Samsung bij te houden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home