DRAM- en NAND-prijzen zullen (gestaag) stijgen in 2024 

dram

DRAM- en NAND-Flashprijzen zullen in 2024 opnieuw een prijsstijging ondergaan na een twee jaar durende daling in prijzen. De effectieve controle van leveranciers over de bezettingsgraad vormt een belangrijke bepalende factor.  

Het huidige eerste kwartaal binnen de NAND- en DRAM-segmenten kende al meteen een stijging in prijzen. Uit een recent rapport van TrendForce blijkt dat er een prijsstijging vastgesteld is van ongeveer 13 tot 18 procent op DRAM-contractprijzen, en een stijging van 18 tot 23 procent voor NAND Flash-contractprijzen, beiden op kwartaalbasis. Deze stijging zal zich dit jaar gestaag verderzetten.  

Prijsstijging na twee jaar

Na een daling van twee jaar sinds 2021, volgde er in het vierde kwartaal van 2023 een nieuwe prijsstijging. TrendForce voorspelt dat deze stijging zich nu ook zal voortzetten in 2024, al is dit volgens de analisten afhankelijk van de aanhoudende effectieve controle van leveranciers over hun bezettingsgraad.

lees ook

Micron lanceert nieuw laptopgeheugen: kleiner, zuiniger en sneller

De initiële prognose van TrendForce wordt meteen bevestigd, waarbij ze een prijsstijging hadden vastgesteld van ongeveer 13 tot 18 procent op DRAM-contractprijzen, en een stijging van 18 tot 23 procent voor NAND Flash-contractprijzen. Leveranciers zijn sinds kwartaal vier van 2023 begonnen met het verhogen van hun bezettingsgraad, en er wordt verwacht dat NAND Flash-kopers hun voorraadaanvulling in het eerste kwartaal van 2024 voltooid zullen hebben. Dit zal leiden tot een gematigde prijsstijging van drie tot acht procent op kwartaalbasis voor zowel DRAM- als NAND Flash-contractprijzen.  

Verwachtingen 2024

Voor het derde kwartaal in 2024, verwachten de analisten dat DRAM- en NAND Flash-contractprijzen kunnen blijven stijgen en een kwartaalstijging van acht tot dertien procent kunnen opleveren, indien leveranciers hun bezettingsgraad onder 100 procent houden.  

Kwartaal vier van 2024 staat opnieuw in het teken van prijsstijgingen, indien leveranciers een effectieve strategie voor het beheersen van productie handhaven. Er wordt een DRAM-contractprijsstijging verwacht van ongeveer acht tot dertien procent op kwartaalbasis. De stijging van de DRAM-contractprijzen is voornamelijk het gevolg van het verhoogde percentage van DDR5- en HMB-producten. Voor de NAND Flash-producten voorspellen analisten een stijging op kwartaalbasis van nul tot vijf procent.  

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home