Micron lanceert nieuw laptopgeheugen: kleiner, zuiniger en sneller

Micron introduceert als eerste LPCAMM2-geheugen op maat van laptops. Dat geheugen vervangt de vertrouwde SODIMM-latjes en brengt heel wat voordelen met zich mee.

Geheugenspecialist Micron laat als eerste low-power compression attached memory modules (LPCAMM2) los op de markt. LPCAMM2 is een nieuwe vormfactor voor laptopgeheugen die de SODIMM’s uit 1997 moet vervangen. Op LPCAMM2 zit LPDDR5X-DRAM, maar de prestaties zijn niet identiek aan dat type DRAMM op een klassieke DIMM. De nieuwe formfactor geeft het RAM-geheugen immers een enorme boost op alle vlakken.

Micron zelf claimt dat de module slechts 61 procent van de stroom verorbert en 71 procent beter presteert. Bovendien neemt het geheugen 64 procent minder plaats in. Micron noteert via LPCAMM2 snelheden van 9600 Mbps voor het LPDDR5X-geheugen, waar dat slechts 5600 Mbps is voor DDR5 SODIMM’s.

Modulair

LPCAMM2 vijs je met drie schroeven vast op het moederbord, die het geheugen vastklemmen tegen contactpunten. Hoewel de vormfactor helemaal anders is dan de gekende RAM-latjes, blijft het geheugen dus modulair en vervangbaar.

JEDEC, dat zich ontfermt over geheugenstandaarden, kondigde de CAMM2-standaard vorig jaar aan. Die is gebaseerd op eerder werk van Dell. De technologie behoort dus niet aan Micron toe, maar de fabrikant is de eerste die met z’n aanbod op de markt komt. Nu is het aan fabrikanten om het geheugen te omarmen. Lenovo zou alvast van plan zijn om in de toekomst toestellen te lanceren waarbij SODIMM voor LPCAMM2 wordt vervangen. Gezien de voordelen van de module is de kans groot dat we ze de komende jaren in meer en meer laptops zullen terugvinden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home