Kwantumcomputing verspreidt zich steeds meer tussen overheden en durfkapitalisten. Toch blijft de technologie oneconomisch of niet relevant voor de meeste bedrijven, geeft Deloitte aan.
Overheden en durfkapitalisten investeren steeds meer in kwantumcomputing, maar is dat wel een slimme zet? Deloitte onderzocht de materie en bestempelt de technologie als oneconomisch voor de meeste bedrijven.
Niet realistisch?
Deloitte voorspelt dat minder dan een dozijn bedrijven wereldwijd kwantumcomputing van dag tot dag zullen gebruiken in 2022. Daarnaast zal de omzet voor de hardware, software en de dienst zelf minder dan 500 miljoen dollar opleveren.
Kwantumcomputers kunnen namelijk niets wat een klassieke computer wel kan. “We kennen het magische kwantumvolume nog niet dat deze computers nodig hebben om bruikbaar te zijn in de realiteit”, zegt Deloitte, doelend op de kwantiteit en betrouwbaarheid van het aantal qubit dat een kwantumcomputer doet draaien.
Quantinuum
IBM lanceerde onlangs een kwantumprocessor van 127 qubit en Honeywell zette ‘s werelds grootste kwantumcomputingbedrijf op, genaamd Quantinuum. Quantinuum wil voornamelijk inzetten op ‘Practical Quantum’ of toepassingen die je in het dagelijkse leven kan gebruiken. Volgens Futurum Research-analist Daniel Newman is Quantinuum nog maar één van de eerste bedrijven die kwantumcomputing voorbij onderzoek en theorie wil brengen.
lees ook
AWS wil grootschalige, supergeleidende kwantumcomputer bouwen
Analisten van Deloitte geven toe dat kwantumcomputing bruikbaar kan zijn op korte termijn voor logistieke optimalisatie, de chemie-industrie en onderzoek naar nieuwe materialen. Daarnaast noemen ze ook het ontwikkelen van sensoren en het opzetten van communicatienetwerken die zelf intercepties kunnen herkennen.
Durfkapitalisten en overheden
Durfkapitalisten investeerden het afgelopen jaar ongeveer 1 miljard dollar in de sector volgens Deloitte. Ook overheden wereldwijd, denk bijvoorbeeld aan China, Canada, Nederland en de VS, pompten bijna 5 miljard dollar in kwantumonderzoek. De VS en het VK zullen binnenkort ook samenwerken in onderzoek rond kwantumcomputing.
Kwantumtechnologie zit dus in een nieuwe fase van ontwikkeling volgens Bob Sorensen, senior VP van onderzoek bij Hyperion Research. “Beleidsmakers wereldwijd voelen nu ook de impact die de technologie kan hebben op belangrijke toepassingen voor nationale veiligheid. We moeten er wel op toezien dat hun agenda’s geen hindernis vormen voor de ontwikkeling van de technologie.”
lees ook
76 procent HPC-datacenters plant integratie kwantumcomputing tegen 2023
Kwantumvragen
Deloitte geeft bedrijfsleiders tot slot nog enkele vragen mee om te stellen wanneer ze met kwantumcomputing in zee willen gaan:
- Op welke manier investeren collega’s in de technologie? Wat is de impact op de industrie?
- Welk (intern) team zal de kwantumstrategie bepalen en ontwikkelingen opvolgen?
- Welke diensten hebben we nu nodig om hardware en algoritmes te testen?