Honeywell: ‘simulatie kwantumcomputers op klassieke computers in twee jaar onmogelijk’

honeywell

Als de vooruitgang in quantum computing gedurende de komende 18 tot 24 maanden blijft versnellen, wordt het onmogelijk om de workloads van quantum applicaties nog na te bootsen via een simulatie met een normale computer. Zo voorspelt Honeywell. 

Honeywell heeft een wat andere benadering tot quantum computing dan veel concurrenten. Het bedrijf gebruikt een kleiner aantal qubits en focust erop om deze qubits zo stabiel mogelijk te maken. Honeywell rekent zijn capaciteit daarom niet in qubits, maar in kwantumvolume. Het bedrijf verwacht de eerste commerciële kwantumcomputer te hebben die een volume van 512 bereikt. 

Het kwantumvolume wordt vastgesteld via een aantal complexe statistische tests waarin wordt gekeken naar: het aantal qubits, foutenpercentages, verbinding tussen qubits en overspraak tussen qubits. Deze benadering geeft een meer precieze inschatting van de capaciteit van een kwantumcomputer dan alleen maar het aantal qubits tellen. 

Naast zijn commerciële kwantumcomputers geeft Honeywell ook toegang tot een aantal simulatietools waarmee bedrijven de resultaten van kwantumcomputers kunnen valideren op een normale computer. Dankzij deze simulaties kunnen bedrijven resultaten vergelijken, wat ze meer vertrouwen geeft in quantum computing. Dit is echter niet lang meer mogelijk. Honeywell verwacht dat reguliere computers over 18 tot 24 maanden niet meer in staat zijn om berekeningen op kwantumcomputers te simuleren

Kwantumcapaciteit vertienvoudigt elke vijf jaar

Al verschillende grote bedrijven (waaronder BMW, DHL en Samsung) maken gebruik van de commerciële kwantumcomputers van Honeywell. Het bedrijf maakt zijn systemen beschikbaar via een lidmaatschap op een clouddienst. De kwantumcomputers zijn steeds twee weken lang beschikbaar voor klanten. Vervolgens worden ze twee weken offline gehaald om extra capaciteit toe te voegen.

Honeywell is van plan om zijn kwantumvolume elke vijf jaar te vertienvoudigen. Het ziet ernaar uit dat het bedrijf hier deze periode sowieso in gaat slagen. Alleen al in de afgelopen vijf maanden heeft Honeywell zijn beschikbare kwantumvolume al verviervoudigd.

Gaan we straks allemaal massaal over op kwantumcomputers?

Kwantumcomputers kunnen bits verwerken die een waarde hebben van 0 en 1 tegelijkertijd. Hierdoor zijn ze krachtiger dan traditionele computer. Ontwikkelingen in quantum computing betekenen echter niet dat reguliere computers verdwijnen. Kwantumcomputers en conventionele computers zijn beide geschikt voor verschillende soorten workloads. Waarschijnlijk zullen de systemen nog tientallen jaren naast elkaar blijven draaien. 

lees ook

Kwantumcomputers: verre droom of actueel gevaar?

Kwantumcomputers zijn vooral meer geschikt om complexe berekeningen uit te voeren op het gebied van chemie, logistiek en verkeer en het trainen van AI-modellen. Ook kunnen kwantumcomputers gebruikt worden voor hardnekkige problemen, zoals het verminderen van de hoeveelheid koolstof in de atmosfeer. 

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home