IBM brengt kwantumprocessor die niet te simuleren valt met klassieke supercomputers

IBM

IBM lanceert een kwantumprocessor van 127 qubit. De nieuwe processor komt op de markt onder de naam Eagle. Door een nieuw design beschikt Eagle over aanzienlijk meer rekenkracht.

Een nieuwe kwantumprocessor is aangekondigd door IBM. Eagle is een 127 qubit kwantumprocessor.

Doorbraak

De nieuwe kwantumchip is volgens IBM een enorme stap op vlak van praktische kwantumberekening. Het zou namelijk de eerste processor zijn die niet gesimuleerd kan worden door een klassieke supercomputer. Om die uitspraak kracht bij te zetten, vertelt het bedrijf dat voor een simulatie van Eagle meer klassieke bits nodig zijn dan dat er atomen zijn in ieder mens op aarde.

Ondanks deze doorbraak is Eagle niet op alle vlakken revolutionair. Bij moeilijke problemen, waarbij een gewone computer tekortschiet, kan ook Eagle geen soelaas brengen. “Eagle is een oriënteringspunt van waar we staan en dat alles op schema ligt”, vertelt Bob Sutor, vicepresident van AI, blockchain en kwantumoplossingen.

De chip beschikt over meer rekenkracht, doordat IBM aan het design heeft gesleuteld. De besturingscomponenten werden namelijk op meerdere fysieke niveaus geplaatst, terwijl de qubits zich op één laag bevinden.

Niet alles verteld

Over het kwantumvolume blijft het dan weer opvallend stil vanuit IBM. Dat concept werd bedacht door IBM zelf en duidt de prestatie van een kwantumcomputer aan als de verschillende onderdelen apart worden bekeken.

Voor qubits wordt dan ook bekeken op welke manier ze met elkaar interageren. Een goede samenwerking zorgt dat de chip ingewikkeldere berekeningen kan maken. Een moeilijk probleem wordt daarom best uitbesteed aan een kwantumcomputer met meer kwantumvolume.

Eagle zal vanaf volgende maand beschikbaar zijn voor een beperkt aantal leden van het IBM Quantum Network.

lees ook

AWS wil grootschalige, supergeleidende kwantumcomputer bouwen

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home