Dell overweegt opties met zijn VMware aandelen

Volgens bronnen is Dell aan het overwegen wat te doen met zijn belang in VMware. Volgens de Wall Street Journal is de eerste optie die Dell overweegt is om VMware te verdelen onder aandeelhouders van Dell. Maar er zijn nog meer opties. Zo kan Dell ook zijn belang in VMware vergroten of gewoon helemaal niets doen. 

Dell kreeg zijn belang in VMware tijdens de fusie met EMC in 2016. EMC nam VMware over in 2003. In 2007 ging VMware naar de beurs, maar EMC behield 90% van de VMware aandelen. EMC beheerde VMware, waardoor het mogelijk werd voor VMware om samen te werken met leveranciers van opslag en servers en uiteindelijk de nummer één leverancier werd van server virtualisatie. Toen Dell EMC in 2016 overnam, werd Dell ook eigenaar van een groot deel van de VMware aandelen. De transactie ging toen over zo’n 67 miljard dollar. 

Volgens de Wall Street Journal hoeven we geen stappen vanuit Dell te verwachten voor september 2021. Vanaf dan zijn de mogelijke handelingen van Dell belastingvrij. Dell zelf laat weinig vrij over de beslissing. 

Financiële staat van Dell

Een maand geleden meldde Dell nog een winst van 24 miljard dollar in het laatste kwartaal van vorig jaar. Dit is een stijging van 1% vergeleken met een jaar eerder. In totaal behaalde Dell het afgelopen jaar een winst van 92,2 miljard dollar, een stijging van 2% met het jaar ervoor. 

Om zijn EMC-fusie te voltooien is Dell een grote schuld aangegaan. Aan het eind van het afgelopen fiscale jaard rapporteerde Dell een schuld van 44,3 miljard dollar. VMware meldde afgelopen februari dat het bedrijf afgelopen fiscale jaar voor meer dan 10 miljard dollar aan verkopen deed, een stijging van 12%. 

Op 1 mei 2020 had Dell 80,6% van de uitstaande reguliere aandelen van VMware in handen. Daarbij had Dell 97,4% van de gecombineerde stemkracht van VMware’s uitstaande aandelen.” Zo vertelt VMware in zijn inkomstenopgave. 

Waarom juist nu een transactie?

De schuld van Dell zou een belangrijke reden kunnen zijn om iets met de aandelen van VMware te gaan doen. De samentrekkende wereldwijde economie maakt het een goed moment om cash te gebruiken voor winst-genererende initiatieven. Dell kan zo zijn financiële staat weer verbeteren en zorgen dat de kas weer vol is. 

Een deel van VMware verkopen, kan dat geld opleveren. VMware’s huidige marktwaarde is ongeveer 65 miljard dollar, dus de waarde van de aandelen die Dell in het bezit heeft zit rond de 50 miljard dollar. Dell zou 20% of 25% kunnen verkopen en nog altijd de meerderheid van VMware bezitten.De afgelopen jaren nam Dell meer grote stappen om zijn schulden terug te dringen. Zo stapte Dell begin vorig jaar na zes jaar afwezigheid terug naar de beurs, een stap die veel aandeelhouders van VMware niet zagen zitten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home