Dell Luna-concept focust op betere herstelbaarheid en recyclage van laptops

Dell Concept Luna

In samenwerking met Intel heeft Dell een nieuw laptopconcept ontwikkeld dat het eenvoudiger maakt om pc’s te herstellen en recycleren.

Dell Concept Luna combineert tal van design-ideeën om een laptop af te leveren die de ecologische voetafdruk met maximaal de helft vermindert. Een belangrijk element van het concept zijn de nieuwe componenten die op een efficiëntere manier worden verdeeld. Zo is het moederbord 75 procent kleiner en bevat het 20 procent minder componenten.

Dell Concept Luna

In de nieuwe lay-out zit het moederbord dicht tegen de bovenkant om sneller in contact te staan met een groter stuk van de behuizing voor een betere koeling. Het staat ook los van de batterij, zodat passief koelen zonder ventilator mogelijk wordt.

Deze efficiëntieslag zorgt er ook voor dat batterijen kleiner kunnen worden omdat de batterijduur langer is volgens Dell. Na een eerste leven kan de batterij eenvoudig worden vervangen om het toestel refurbished opnieuw aan te bieden.

Beste ideeën combineren

Naast de focus op componenten kijkt Dell met Concept Luna ook naar de buitenkant van de laptop. De gebruikte materialen vereisen minder energie. Zo wordt het aluminium verwerkt dankzij waterkracht en wordt het metaal efficiënter gevormd. Het aantal benodigde schroeven om de behuizing inclusief het scherm te openen, verlaagt naar vier.  

Dell Concept Luna

Dell kijkt verder ook naar de palmondersteuning die verwisselbaar is wanneer die na een paar jaar niet meer zo netjes oogt. Het toetsenbord bestaat uit meerdere elementen die handig van elkaar te verwijderen zijn. De printplaat is biologisch en de lijm is een wateroplosbare polymeer. Beide zorgen ervoor dat het beter recycleerbaar is.

De pc-fabrikant is niet de enige die aan duurzame pc-concepten werkt. Zo is er vandaag al Framework, een modulaire laptop. Dell benadrukt dat Concept Luna ook voorlopig een concept blijft en niet op de markt verschijnt. Het gebruikt de denkoefening wel om de beste ideeën te combineren in toekomstige projecten.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home