Framework lanceert binnenkort modulaire, eenvoudig herstelbare laptop

Veelbelovend concept

framework laptop

In een wereld waar laptops steeds dunner en compacter worden en componenten upgraden onmogelijk wordt, wil Framework tegenwerk bieden met een nieuwe modulair laptopconcept waarbij je bijna alles naar wens kan vervangen.

Framework is een start-up die de mosterd haalt bij onder andere Fairphone, een eerlijk smartphoneconcept dat eenvoudig herstelbaar is. Framework werkt aan een 13,5-inchlaptop met een modulair design, componenten die je eenvoudig kan configureren, vervangen en upgraden na aankoop.

Ondanks de flexibiliteit van de componenten en bijhorende modulariteit, ziet het eerste concept er opvallend slank en modern uit. Volgens ArsTechnica wil de fabrikant een designniveau bereiken dat een Dell XPS-laptop benadert. De eerste foto’s geven de indruk dat Framework in zijn opzet geslaagd is. Dit zijn de configuratiemogelijkheden:

  • 13.5-inch 3:2 screen (2.256 x 1.504 pixels)
  • 1.3kg (2.9lb) aluminium chassis
  • 15.9mm dik
  • Configureerbare Intel Tiger Lake (11th gen) CPU
  • Configureerbare wifi tot Wi-Fi 6E
  • Configureerbare RAM tot 64 GB DDR4
  • Configureerbare NVMe-opslag ‘4TB of meer’
  • 1080p webcam @ 60fps
  • 57Wh batterij

Modulariteit troef

De meeste fabrikanten van dunne en lichte laptops solderen vandaag bijna alle componenten vast aan het moederbord. Dat maakt upgraden na aankoop onmogelijk, laat staan zaken zelf herstellen. Op foto kunnen we eenvoudig toegankelijke RAM-slots, opslag en wifi-modules. Op termijn wil de fabrikant ook moederborden beschikbaar stellen met nieuwe processoren.

framework laptop

Verder kan je poorten à la carte vervangen dankzij zogenaamde ‘uitbreidkaarten’. Je kan kiezen tussen USB-C, USB-A, HDMI, DisplayPort, microSD en zelfs een 3,5 mm jackaansluiting. Dankzij het modulaire chassis kan je niet alleen kiezen wat je graag wil, maar ook aan welke kant van je laptop je de poorten wenst.

Andere zaken zoals het scherm, toetsenbord, batterij en de schermrand zouden volgens Framework eenvoudig vervangbaar moeten zijn.

Voorzichtig afwachten

In theorie klinkt dit als een bijzonder interessante aanpak, zeker gezien het compacte en mooie design, maar we maken ons zorgen over twee aspecten: prijs en Framework als start-up. Allereerst de prijs. Fabrikanten als Dell, HP en Lenovo kunnen scherpe prijzen afdwingen door massaproductie, wat Framework (nog) niet kan. Door de extra complexiteit van losse onderdelen en tal van configuratiemogelijkheden is de kans groot dat je de officiële adviesprijs hoger dan gewenst zal liggen.

framework laptop modules

Daarnaast moet je rekening houden dat Framework een start-up is dat uiteraard een roadmap heeft uitgetekend van enkele jaren, maar voorlopig nog niets heeft bewezen. Intekenen in dit project geeft je geen garantie dat je twee jaar na datum een upgrade kan nemen. Het team bevat wel grote namen die eerder werkzaam waren bij Oculus, Apple, Google en Lenovo, wat het project potentieel een grotere slaagkans kan geven, maar het zijn voorlopig allemaal beloftes op papier.

We stellen voor om geduldig af te wachten tot de eerste modellen van de band rollen deze zomer en de eerste reviews online verschijnen, voordat je een beslissing neemt.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !
  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home