Dell: ‘Hosten van AI-workloads grote uitdaging voor bedrijven’

dell project frontier

CTO John Roese van Dell voorspelt dat bedrijven in 2024 generatieve AI zullen implementeren in hun bedrijfsstrategie. Dit gaat volgens hem gepaard met enkele valkuilen waaronder het kostenplaatje en de veiligheid van bedrijfsgegevens.

Generatieve AI is een hype met voor- en tegenstanders, maar wordt al gretig getest bij heel wat nieuwsgierige bedrijven. John Roese, Chief Technology Officer bij Dell, voorspelt via The Register dat veel bedrijven in 2024 generatieve AI-modellen in de praktijk zullen omarmen.

Kosten en veiligheid

Waar de meeste bedrijven nu investeren in trainingen om AI-modellen onder de knie te krijgen, zal dit bij het daadwerkelijk toepassen van AI tot grotere operationele kosten leiden. Deze kosten omvatten niet alleen het bouwen van een AI-model, maar ook het bedienen ervan. Bijgevolg zullen bedrijven zich louter focussen op een paar veelbelovende projecten, aldus John Roese.

Eén van de grote uitdagingen volgens Roese is: waar zullen bedrijven deze AI-workloads hosten? Idealiter is dit voor AI-modellen waar de gegevens zich bevinden. Hiermee maakt hij meteen de sprong naar een belangrijk aspect van gegevens, namelijk de veiligheid ervan. Daarbij denkt Roese niet alleen aan de veiligheid van gevoelige bedrijfsgegevens, ook van het AI-model zelf. Als cyberaanvallers eenmaal toegang hebben tot het AI-model van een bedrijf, is het mogelijk voor hen om er informatie uit te halen. 

Winstgevend model?

Techbedrijven zoals Dell geloven dat biz-klanten grote bedragen zullen investeren in generatieve AI-platforms. Roese benadrukt hierbij dat bedrijven een goede afweging moeten maken. Zal de investering in het generatieve AI-model voldoende rendabel zijn om personeels- en infrastructuurkosten te verlagen alsook betere deals te genereren? Dit kan ervoor zorgen dat sommige generatieve AI-projecten niet opgestart worden vanwege een te lage ROI.

Zero trust model als beveiligingsslot

Tot slot voorspelt Roese dat organisaties in 2024 zullen overstappen op een zero trust-model voor hun hele infrastructuur om zo cyberaanvallen tegen te gaan. Bij zero trust wordt elke gebruiker, apparaat of applicatie geverifieerd voor iedere actie. Ook zit de shift naar een edge-platformmodel in de lift om een wildgroei aan verschillende systemen te vermijden.

nieuwsbrief

Abonneer je gratis op ITdaily !

  • This field is for validation purposes and should be left unchanged.
terug naar home